Επίκαιρη ερώτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του ν. 4061/2012 στη μίσθωση ακινήτων που προορίζονται για βόσκηση σε κτηνοτρόφους
20/5/2013
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Εισερχόμαστε στη συζήτηση των
 
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
 
Θα συζητηθεί η με αριθμό 1404/14-5-2013 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντωνίου Μπέζα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του ν. 4061/2012 για τη μίσθωση ακινήτων που προορίζονται για βόσκηση σε κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους.
 
Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. συναδέλφου θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Αθανάσιος Ταυτάρης.
 
Κύριε Μπέζα, έχετε το λόγο για δύο λεπτά για να αναπτύξετε την επίκαιρη ερώτησή σας.
 
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό για τους κτηνοτρόφους όχι μόνο της Θεσπρωτίας αλλά της Ηπείρου γενικότερα και –νομίζω- και πολλών άλλων περιοχών της χώρας.
 
Όπως είναι γνωστό, με το ν. 4061/2012 ρυθμίστηκε ένα νέο καθεστώς για τη διαχείριση και την προστασία των εκτάσεων, των αγροτικών ακινήτων,  που είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Περιφερειών της χώρας. Η διαδικασία μίσθωσης αυτών των ακινήτων στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται για βόσκηση, έτσι όπως την προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος, έχει δημιουργήσει,  μία σειρά από προβλήματα που έχουν εντοπιστεί και από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, αλλά και από τους φορείς που εμπλέκονται και κυρίως από τους κτηνοτροφικούς συλλόγους.
 
Τι υπήρχε μέχρι πρότινος; Μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 4061, οι αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες μίσθωναν σε κτηνοτρόφους διαθέσιμους κτηνοτροφικούς κλήρους, αδιάθετες εποικιστικές εκτάσεις όπως επίσης και μεμονωμένες κτηνοτροφικές εκτάσεις που δεν χρησιμοποιούνται από αποκατεστημένους κτηνοτρόφους με τη γνωστή πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, την πράξη 95/1975, αλλά και με βάση τον Αγροτικό Κώδικα και τον Κτηνοτροφικό Κώδικα. Μ’ αυτές λοιπόν τις μισθώσεις οι κτηνοτρόφοι είχαν εκτάσεις διαθέσιμες για τη βόσκηση των ποιμνίων τους και επίσης διασφάλιζαν την κάλυψη των κοινοτικών ενισχύσεων. Για το λόγο αυτό οι εκτάσεις αυτές στη μεγάλη τους πλειοψηφία υπερέβαιναν τα εκατό στρέμματα.
 
Αυτή η νέα διαδικασία για τη μίσθωση των εκτάσεων που προβλέπεται στα άρθρα 4 έως 11 του ν. 4061 είναι βέβαιο ότι προκαλεί και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και πρόσθετο κόστος που θα έλθει να προστεθεί στο κόστος παραγωγής, καθώς και αντιδικίες μεταξύ των κτηνοτρόφων.
 
Επιγραμματικά αναφέρω τα εξής: Πρώτον, για εκτάσεις άνω των εκατό στρεμμάτων, η δημοπρασία θα πρέπει να διενεργείται στην Αθήνα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ ποιος υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου σκέφτηκε αυτό το πράγμα, δηλαδή να φέρνει τους κτηνοτρόφους από το Σούλι και από τις περιοχές της Ηπείρου στην Αθήνα. Για εκτάσεις κάτω των εκατό στρεμμάτων, η δημοπρασία θα διενεργείται μεν στην έδρα της περιφέρειας, αλλά με μία τέτοια διαδικασία βαθμολόγησης-αξιολόγησης που στην περίπτωση που για μία έκταση ενδιαφέρονται περισσότεροι, κάποιοι θα βγουν απέξω απ’ αυτή τη διαδικασία.
 
Υπάρχει βέβαια μία μεταβατική περίοδος τριών ετών, η οποία τέθηκε με το ν. 4061 και συγκεκριμένα με το άρθρο 36. Αυτή όμως η μεταβατική περίοδος για τις εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για βόσκηση είναι άνευ πρακτικής αξίας, διότι και το όριο των εκατό στρεμμάτων δεν μπορεί να υπάρχει στις εκτάσεις αυτές και το τίμημα των πέντε ευρώ που ορίζεται για  αυτή τη μεταβατική περίοδο είναι πάρα πολύ μεγάλο με βάση την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην κτηνοτροφία και γενικότερα  την οικονομική κατάσταση της χώρας.
 
Κύριε Υπουργέ, περιμένω και εσείς και οι υπηρεσίες σας,  να δώσετε άμεσα λύση σ’ αυτά τα σοβαρά προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ο κ. Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ κι εσάς, κύριε Βουλευτά, για την ευκαιρία που μας δίνετε να απαντήσουμε και απ’ αυτό το Βήμα και να σας αναφέρουμε τις λύσεις που προτείνουμε και που ήδη υλοποιούνται σε σχέση με τα σημαντικά θέματα που θέσατε, γιατί τα πράγματα με τον προηγούμενο νόμο είναι έτσι όπως τα περιγράψατε.

Όπως περιγράψατε το πρόβλημα, δημιουργούνται δύο θέματα, τι γίνεται στις περιπτώσεις που έχουμε εκατό ή και περισσότερα στρέμματα και τι γίνεται με τα τιμήματα που ζητούν πλέον οι Περιφέρειες προκειμένου να κάνουν τους διαγωνισμούς και να δώσουν τα βοσκοτόπια στους κτηνοτρόφους.

Καταρχήν θα πω ότι ο νόμος που έχει να κάνει με το όριο των εκατό στρεμμάτων αναφέρεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και σε εκτάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλιώς και όχι στα βοσκοτόπια, άρα δεν ζητάει κανένας να έλθουν οι κτηνοτρόφοι από την περιφέρεια στην Αθήνα για να πάρουν μία έκταση -εφόσον είναι πάνω από εκατό στρέμματα- και να συμμετέχουν σ’ αυτό το διαγωνισμό.
(ΑΤ)
 
(ΡΜ)
 Σας θυμίζω ότι οι εκτάσεις αυτές είναι δημόσιες, ανήκουν στο ελληνικό κράτος και δίδονται στους τοπικούς άρχοντες να τις διαχειριστούν, φυσικά προς όφελος των κτηνοτρόφων.

Αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα, στο νέο νόμο που καταθέτουμε εντός των αμέσως επόμενων ημερών -και κυριολεκτώ λέγοντας στις αμέσως επόμενες ημέρες, δηλαδή αύριο, μεθαύριο, ουσιαστικά είναι έτοιμος και θα κατατεθεί στη Βουλή- προβλέπονται λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα μονιμότερες, δηλαδή αίρεται γι’ αυτήν την περίπτωση των βοσκοτόπων το όριο των εκατό στρεμμάτων που δημιουργεί τα προβλήματα που περιγράψατε.

Στον ίδιο νόμο, επίσης, αίρονται και τα προβλήματα εκείνα όπου -όπως προβλέπονταν αρχικά στον παλιό νόμο που περιγράψατε- έπρεπε να δίνει κανείς υποχρεωτικά 5 ευρώ το στρέμμα. Στο νέο νόμο αναφέρεται ότι μπορεί να δοθούν μέχρι 5 ευρώ το στρέμμα και κρίνεται από τους τοπικούς άρχοντες ανάλογα με την αξία και την ζήτηση αν θα δώσουν 1 ευρώ, ή 2 ευρώ ή 3 ευρώ ή περισσότερα ευρώ -μέχρι 5 ευρώ για τους κτηνοτρόφους- προκειμένου να απαλύνουμε και το κόστος, όπως και εσείς περιγράψατε.

Θέλω να πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν μονιμότερες λύσεις στα προβλήματα που περιγράψατε. Όμως πρέπει να πούμε και να ομολογήσουμε ότι μέχρι να έρθει στη Βουλή ο νέος νόμος για να ψηφιστεί κ.λπ. δεν θα προλάβουν οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι αυτήν την περίοδο γιατί εντός των επομένων ημερών θα λήξουν ουσιαστικά οι ημερομηνίες δηλώσεως στο ΟΣΔΕ.

Γι’ αυτό, για να λύσουμε τα προβλήματα και για την τρέχουσα περίοδο, καλέσαμε τους κτηνοτρόφους -ιδιαίτερα της Ηπείρου και των περιοχών σας- ήρθαμε σε επικοινωνία και με τον αντίστοιχο Περιφερειάρχη της Ηπείρου και συναδέλφους σας Βουλευτές. Είναι κρίμα που δεν μπορέσατε να έρθετε την ημέρα εκείνη -βρισκόσασταν στο εξωτερικό- γιατί είπαμε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί αν δίδονταν παράταση όπως έγινε και στην περσινή χρονιά, έτσι ώστε όλοι να ικανοποιηθούν μέχρις ότου ο νέος νόμος πάρει σάρκα και οστά, να αρχίσει να υλοποιείται και να λύνει με μονιμότερο τρόπο τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Επομένως, έχουν συμφωνήσει οι κτηνοτρόφοι σας και οι ντόπιοι άρχοντες στο συγκεκριμένο θέμα. Πιστεύουμε ότι μόνο στις περιπτώσεις που αφορά τους παλιούς κτηνοτρόφους -που σας είπα ότι θα λύσουμε το πρόβλημα με τον τρόπο που λύθηκε και πέρσι και δεν υπήρχε καμιά διαμαρτυρία- μέχρι να γίνει ο νόμος, το πρόβλημα δημιουργείται εάν προστεθούν ένας, δύο νέοι κτηνοτρόφοι χωρίς να έχουν φύγει οι προηγούμενοι, να δημιουργήσουν, δηλαδή, κάποιο κενό στο οποίο θα μπορούσαμε να βάλουμε νέους κτηνοτρόφους. Τότε, στις περιπτώσεις αυτές, η εντολή μας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να διερευνήσει εναλλακτικά σενάρια, αν δηλαδή και αλλού πέρα των κύριων βοσκοτόπων που γινόταν μέχρι τώρα η μοιρασιά, υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και αυτούς τους ένα, δύο κτηνοτρόφους.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Στην δευτερολογία μου θα αναφερθώ σε ένα-δύο προβλήματα που δεν είναι της περιοχής σας, αλλά συναντάμε σε άλλες περιοχές. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα έντονο πρόβλημα στις Σέρρες. Θα σας πω τι κάνουμε και για αυτές τις περιοχές προκειμένου να λυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης):
Το λόγο έχει ο κ. Αντώνιος Μπέζας.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ:
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να αναγνωρίσω κατ’ αρχάς ότι είναι θετικό το γεγονός ότι δέχεστε ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο νόμος προέβλεπε ότι και για τις εκτάσεις της βοσκήσιμες υπάρχει το όριο των εκατό στρεμμάτων. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει η δήλωσή σας εδώ ότι δεν ισχύει για τις βοσκήσιμες εκτάσεις.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η μεταχείριση των εκτάσεων οι οποίες προορίζονται για βόσκηση, δεν πρέπει να είναι η ίδια -και μάλιστα σε μια χώρα που έχει ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και αυτό το ανάγλυφο που έχει- με τη μεταχείριση των εκτάσεων οι οποίες προορίζονται για καλλιέργεια.

Θα μου επιτρέψετε όμως να σας πω ότι η απάντησή σας δεν με ικανοποιεί και θα πω το γιατί: Εδώ πριν από λίγες ημέρες -αναφερθήκατε και σε μια συνάντηση που δεν την γνωρίζω εγώ- υπήρξε μια ανακοίνωση, ένα δελτίο τύπου από την Περιφέρεια Ηπείρου που λέει ότι υπάρχει προσωρινή λύση στο ζήτημα και ότι έγινε επικοινωνία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου –δεν αναφέρομαι σε ονόματα, το θέμα δεν είναι τα ονόματα και τα πρόσωπα-  και ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας το Υπουργείο αναγνώρισε πως δεν έχει προχωρήσει σε εμβαδομέτρηση και αποτύπωση όλων των εκτάσεων,  πως  υπάρχει μεγάλη ανάγκη βοσκήσιμων εκτάσεων και πως είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν οι επιδοτήσεις και συνεκτιμώντας όλα αυτά ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης παρέσχε τη δυνατότητα στον Περιφερειάρχη να προχωρήσει στις μισθώσεις των εκτάσεων με το παλιό καθεστώς. Τα ίδια είπατε και εσείς τώρα.
Με βάση, λοιπόν, αυτή την ανακοίνωση, έχω εδώ σχέδια αποφάσεων του Περιφερειάρχη με τις οποίες παραχωρεί με το παλιό καθεστώς,  εκτάσεις βοσκήσιμες -στην συντριπτική τους πλειοψηφία πάνω από τα εκατό στρέμματα- σε κτηνοτρόφους της περιοχής.                                       (BS)
01AT

Πώς θα υπογράψει, κύριε Υπουργέ, ο Περιφερειάρχης αυτές εδώ τις αποφάσεις; Θα πάνε για παράβαση καθήκοντος οι υπάλληλοι που θα το εισηγηθούν και ο Περιφερειάρχης, χωρίς να υπάρχει αλλαγή του νομικού πλαισίου, χωρίς να υπάρχει ένα έγγραφο δικό σας; Με τη δυνατότητα που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας τηλεφωνικά θα έρθει ο Περιφερειάρχης και θα υπογράψει μια διοικητική πράξη, σαν αυτές που ετοιμάζονται αυτές τις μέρες, με δεδομένο ότι λήγει η προθεσμία καταθέσεως των δηλώσεων ΟΣΔΕ; Εδώ πρέπει να υπάρχει άμεση λύση από εσάς σ’ αυτό το ζήτημα, αλλιώς υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι αρνούνται να εισηγηθούν τέτοιες αποφάσεις. Και ο Περιφερειάρχης δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του έτσι χωρίς να υπάρχει κάποια δέσμευση δική σας, συγκεκριμένη νομική δέσμευση ή άλλου τύπου δέσμευση.

Δεύτερο ζήτημα: Το ποσό που λέτε ότι στην καινούρια νομοθετική ρύθμιση θα είναι ως πέντε ευρώ είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και είναι πάρα πολύ μεγάλο γιατί υπάρχει δική σας απόφαση το προηγούμενο διάστημα –η με αριθμ. 3287/17.12.2012- με την οποία για παρόμοιες εκτάσεις, για χρήση ακινήτων από αποκαταστημένους κτηνοτρόφους –πάμε στο άλλο καθεστώς- καθορίζεται τίμημα που κυμαίνεται από 0,5 ευρώ μέχρι 1,5 ευρώ ανάλογα με τη βοσκο-ικανότητα της έκτασης. Εδώ τώρα θα πάμε στη Μουργκάνα και στο Σούλι να βάλουμε 5 ευρώ το στρέμμα; Όταν χρειάζονται χίλια στρέμματα θα πληρώνουν 5.000 ευρώ πρόσθετο κόστος; Το τίμημα αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Ολοκληρώνοντας, το τελευταίο που επισημαίνω πέρα απ’ αυτά –δεν ξέρω αν θα αναφερθείτε και σ’ αυτό το ζήτημα στη δευτερολογία σας- είναι ότι υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται με την κατάργηση του μέτρου της αναγκαστικής εισδοχής ποιμνίων για βοσκές για τη θερινή ή τη χειμερινή περίοδο. Προβλεπόταν με νομοθεσία του 1968 και με τον 4061/2012 καταργείται.

Δηλαδή, σε μια περίοδο που οι νέοι γυρνούν στην κτηνοτροφία, σε μια περίοδο που πρέπει να γκρεμίζουμε εμπόδια από μπροστά τους, εμείς θα προσθέτουμε νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα ορθώνουμε καινούρια εμπόδια όταν πρέπει το κράτος  να ενισχύσει την παραγωγική δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης):
Ευχαριστούμε πολύ, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):
Ευχαριστώ.
Δεν κάνουμε καθόλου αυτό το πράγμα. Κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Δεν ορθώνουμε εμπόδια στην κτηνοτροφία. Ίσα-ίσα εγώ απ’ αυτό το Βήμα, την πρώτη μέρα που ανέλαβα καθήκοντα, είχα πει ότι η κτηνοτροφία είναι η αχίλλειος πτέρνα μας. Η χώρα μας είναι πολύ ελλειμματική σε κτηνοτροφικά προϊόντα –και ιδιαίτερα σε κρέας- και θα ορθοποδήσουμε αν δεν υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία.

Θα πρέπει όμως πρώτα να σας απαντήσω σε δυο-τρία θέματα που θίξατε πριν αναφερθώ στο τι πραγματικά κάναμε, σημείο προς σημείο, για να υποστηρίξουμε τους κτηνοτρόφους και τι κάνουμε ακόμα και τώρα. Ειδικά για το πρόβλημα με τις μειωμένες εκτάσεις, δώσαμε μάχη στην Ευρώπη για να αλλάξουμε τον ορισμό των βοσκοτόπων. Για την Ευρώπη βοσκοτόπια ήταν μόνο λιβάδια σε επίπεδα εδάφη, γύρω-γύρω φραγμένα με μερικές αγελάδες να βόσκουν μέσα. Δεν ήξεραν ότι το κατσίκι βόσκει σε άλλες πλαγιές, ότι βόσκει όρθιο. Δεν ήξεραν που βόσκουν τα αρνιά μας στην Ήπειρο.

Δώσαμε μάχη και εκεί είχαμε τη μεγάλη βοήθεια και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών για να μπει στον κανονισμό για πρώτη φορά ένας νέος ορισμός για το τι είναι βοσκοτόπια και να μπορούν αυτά να αποτελούν επιλέξιμες περιοχές για υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία. Μόνο με την προσπάθειά μας αυτή πήγαμε από τα 6 εκατομμύρια και κάτι στα 23 εκατομμύρια τις κτηνοτροφικές εκτάσεις στον τόπο μας για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, για να μην έχουμε το στρίμωγμα σε ορισμένες περιοχές, για να μπορούν να βρουν τις απαραίτητες εκτάσεις οι κτηνοτρόφοι μας ακόμα και για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Αυτό πιστεύουμε ότι θα δώσει μια ανάσα σ’ αυτή την πίεση. Βέβαια αυτό θα ισχύσει από τη νέα ΚΑΠ γιατί η νέα ΚΑΠ υποτίθεται ότι θα αρχίσει από την 1-1-2014.

Σας είπα στο μεταξύ τι κάνουμε με το νόμο για να λύσουμε το άλλο πρόβλημα. Το «μέχρι πέντε» δεν σημαίνει πέντε. Πέντε ήταν στον προηγούμενο νόμο που περιγράψατε και εσείς. Σας είπα ότι ο νόμος λέει «μέχρι πέντε». Ας έρθουν, λοιπόν, οι ντόπιοι άρχοντες που λένε ότι θα νοιάζονται για την κτηνοτροφία και να  πουν «εγώ θέλω να την υποστηρίξω και θα δώσω το στρέμμα μόνο με μισό λεπτό». Εμείς τους δίνουμε αυτές τις εκτάσεις να τις χειριστούν με τον τρόπο που αυτοί θέλουν αν πραγματικά θέλουν να υποστηρίξουν την κτηνοτροφία.
Εις ό,τι αφορά στο άμεσο, συμφωνώ απολύτως. Εδώ είναι και ο κ. Κορασίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας που μίλησε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου. Αν πραγματικά χρειάζεται να υπάρχει ένα έγγραφο για να υλοποιηθεί, για να έχει τον επίσημο χαρακτήρα, θα το κάνουμε και αυτό. Να είστε σίγουρος ότι δε θα αφήσουμε τους κτηνοτρόφους έτσι ξεκρέμαστους.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ:
Κάτι πρέπει να υπάρχει, κύριε Υπουργέ. Δεν μπορεί έτσι, με τηλεφωνική επικοινωνία!
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
(TS)
 
 
(1BS)

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):
Θα μου δώσετε μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε, γιατί θέλω πραγματικά, επειδή ακριβώς…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης):
Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):
Επειδή πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να υποστηριχθεί η κτηνοτροφία, γι’ αυτό  και από την ώρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στην Κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν πέρασαν ούτε είκοσι μέρες και μέσα στον Ιούλιο τρέξαμε να βρούμε τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης, προκειμένου, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές, την ώρα που μάζευε η φυτική παραγωγή τη σοδειά της, δηλαδή τις ζωοτροφές, να δώσουμε στους ανθρώπους την εξισωτική αποζημίωση.

Αμέσως μετά, εγώ ο ίδιος έδωσα μάχη στις Βρυξέλλες να ανοίξω για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μηχανισμό de minimis, προκειμένου να υποστηρίξουμε τους κτηνοτρόφους μας, ειδικά τη χρονιά αυτή που ήταν τόσο ανεβασμένες οι ζωοτροφές. Έτσι, πήραν όλες οι κατηγορίες των κτηνοτρόφων, ακόμη και αυτοί που δεν ήταν ενταγμένοι στην ενιαία ενίσχυση, όπως ήταν κτηνοτρόφοι και χοιροτρόφοι, υποστήριξη, προκειμένου να αποκτήσουν ζωοτροφές.

Χάρις σε αυτή την προσπάθεια, έδειξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευαισθησία και άνοιξε περαιτέρω το άρθρο 68 και τις δυνατότητες που μας έδινε,
προκειμένου να υποστηριχθούν και οι τέσσερις κλάδοι της κτηνοτροφίας μας. Μάλιστα, δεν πέρασαν πολλοί μήνες που η τελευταία κατηγορία που υποστηρίχθηκε και από το άρθρο 68, ήταν οι αιγοπροβατοτρόφοι των ορεινών περιοχών, ακριβώς πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Πιστεύω ότι κάναμε μεγάλη προσπάθεια να ενισχύσουμε τη χρηματοδότησή τους, να ρυθμίσουμε χρέη τους. Δώσαμε προτεραιότητα στα σχέδια βελτίωσης των κτηνοτρόφων. Ήταν δική μου εντολή να εξεταστούν πρώτα αυτά και εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν όλα.

Το ίδιο ισχύει για τις μεταποιητικές βιομηχανίες, που μεταποιούν προϊόντα της κτηνοτροφίας μας. Πρώτα εξετάστηκαν και αυτές. Για κάποια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, αύριο θα ολοκληρωθεί το γεωργικό ΕΤΕΑΝ, το Γεωργικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας, για να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας που ορισμένοι αντιμετωπίζουν, προκειμένου να υλοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις.

Η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Πέραν της ενιαίας ενίσχυσης  που δώσαμε τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο πέρυσι, κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να δοθεί. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι, προκειμένου και το 2013 η συνδεδεμένη ενίσχυση να γίνει.
Από την ειδικότητά μου ως Καθηγητής της Γενετικής, έχω διακηρύξει επανειλημμένα και από αυτό το Βήμα την ευαισθησία μας να υποστηρίξουμε παλιές φυλές και να υποστηρίξουμε τη γενετική παραλλακτικότητα που υπάρχει στο ζωικό μας κεφάλαιο. Κάναμε δύο δράσεις και για το έναν και για τον άλλον στόχο. Αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι σε όλη την Ελλάδα γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν, να πολλαπλασιαστούν και να συντηρηθεί αυτή η ποικιλότητα  με τις παραδοσιακές μας φυλές.

Στο νόμο αυτό ρυθμίζεται ένα θέμα με την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων με απλό τρόπο, όπως επίσης και η νομιμοποίηση παλαιότερων σταβλικών εγκαταστάσεων κτηνοτρόφων, που έχουν στάβλους στις δικές τους εκτάσεις.

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα. Ο χρόνος δεν το επιτρέπει. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ότι είναι εφικτό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για να υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία μας. Μόνο από τους διαγωνισμούς διανομής τροφίμων με το «Βοήθεια στο Σπίτι», δώσαμε προϊόντα ΠΟΠ πέρυσι, τόσο φέτα όσο και κασέρι και γραβιέρα. Στις μέρες μας ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται για άλλα 26.000.000 ευρώ, πάλι για φέτα ελληνική, γραβιέρα και κασέρι σε όλη την επικράτεια σε οκτακόσιες ογδόντα χιλιάδες δικαιούχους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης):
Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, και ζητώ συγνώμη για το χρόνο που πήρα.  
10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr