Απάντηση του Υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γιώργου Λαμπρούλη για τον ΕΟΠΥΥ Τρικάλων
9/7/2013
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, επειδή η ερώτησή σας θίγει γενικότερα το θέμα της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να πω προκαταβολικά, ότι η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πλέον καινοτόμες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
 
Όμως παράλληλα αποτελεί και ένα μεγάλο στοίχημα, αφού είναι εύλογο ότι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, που αφορά το σύνολο του πληθυσμού, είναι ένα  μεγάλο εγχείρημα. Και είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, διότι πρέπει να απορροφηθούν όλες εκείνες οι ανομοιομορφίες και οι παθογένειες κάθε ασφαλιστικού φορέα και να οργανωθεί ένα ενιαίο σύστημα, το οποίο να παρέχει ισότιμα αλλά και ορθολογικά αποτελεσματικές και επαρκείς υπηρεσίες υγείας σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από το ασφαλιστικό τους ταμείο και ανεξάρτητα από το εισόδημα του κάθε πολίτη.
 
Πρέπει, επίσης, να τονίσω ότι ως νέα πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Υγείας κεντρικός  στόχος μας είναι η διατήρηση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών και παροχών σε όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα όμως στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με παράλληλο εξορθολογισμό των δαπανών καθώς και η αντιμετώπιση προβλημάτων, που υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ – τέτοια προβλήματα είναι η προκλητή ζήτηση, η υπερκοστολόγηση – κι όλα αυτά μέσα από την εγκαθίδρυση ενός σταθερού, βιώσιμου και προσβάσιμου σε κάθε πολίτη συστήματος, με διαφανείς αρχές και κανόνες.
 
Παρά τη συστηματική υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στον ΕΟΠΥΥ τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας. Υπάρχει η ανάγκη να γίνει συστηματική εργασία. Πέραν των θεμάτων της οικονομικής του ενίσχυσης, υπάρχει ανάγκη κυρίως στο επίπεδο της βελτίωσης της οργανωτικής δομής του, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η οικονομική βιωσιμότητά του, όσο και η παροχή ίσων ευκαιριών περίθαλψης σε όλους τους πολίτες.
 
 
Αυτά γενικότερα για τον τρόπο με τον οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία και το ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
 
Τώρα, ειδικότερα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στη Μονάδα Υγείας  των Τρικάλων, θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν εργαστήρια τα οποία λειτουργούν, το Βιοπαθολογικό και Ακτινοδιαγνωστικό. Αυτά είναι πλήρως εξοπλισμένα.
 
Το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο διαθέτει μηχάνημα ακτινογράφησης - ακτινοσκοπήσης και υπερηχοτομογράφου. Στη Μονάδα υπάρχει ακτινοδιαγνώστης και υπερηχοτομογράφου. Στη Μονάδα υπάρχει ακτινοδιαγνώστης, ο οποίος εκτελεί υπερήχους και triplex.
 
Δεν είναι προς το παρόν δυνατή η εκτέλεση των ακτινολογικών εξετάσεων, δεδομένου, ότι η μοναδική υπάλληλος η οποία έχει τη συγκεκριμένη ειδικότητα και η οποία ήρθε με πρόσφατη απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, δεν έχει αναλάβει ακόμα υπηρεσία διότι έχει κάποιο προσωπικό κώλυμα. Κι επειδή έχουμε ένα μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση του υγειονομικού προσωπικού και είναι δύσκολο – θα έλεγα ότι δεν είναι εύκολο – να βρεθεί  πάλι υπάλληλος της ίδιας ειδικότητας, προκειμένου να συνεχίσει.
 
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
 
Μισό λεπτό ακόμα, κύριε Πρόεδρε.
 
Το Βιοπαθολογικό Εργαστήριο διαθέτει βιοχημικό και αιματολογικό αναλυτή. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τα αναλώσιμα, το οποίο είναι γενικότερο σε όλες τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ στη χώρα, και για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα υπάρχει σχετική απόφαση του Προέδρου του Οργανισμού, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στους προϊσταμένους των διευθύνσεων μέχρι του ποσού των 2.500 ευρώ να κάνουν από μόνοι τους προμήθειες αναλώσιμων και υπηρεσιών που αφορούν τις μονάδες τους. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα αναλώσιμων ειδών υπάρχουν και στη Μονάδα Υγείας των Τρικάλων, αλλά και σε άλλες Μονάδες Υγείας της χώρας.
 
Πέρα από αυτά, ο ΕΟΠΥΥ έχει συνάψει συμβάσεις με παρόχους υγείας στα Τρίκαλα και οι ασφαλισμένοι, επειδή ακριβώς υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία της Μονάδας λόγω της λήξης της σύμβασης πολλών ειδικοτήτων, μπορούν να εξυπηρετούνται εκτός από την υγειονομική δομή του Οργανισμού και από τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό παρόχους υγείας.
 
Ευχαριστώ.
 
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
 
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας):  Όσον αφορά στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ εισηγήθηκε την παράταση των συμβάσεων μίσθωσης έργου των ιατρών και των οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ που λήγουν εντός του 2013. Στη συνέχεια ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η παράταση.
 
Συνολικά από τις αναφορές που μας έχουν γίνει από τον ΕΟΠΥΥ, εκτιμάται ότι το 2013 θα λήξουν 1.041 συμβάσεις ιατρών και οδοντιάτρων. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή υπάρχει ανάγκη καλύτερης λειτουργίας των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ – έχω αναφερθεί σ’ αυτό και σε ερώτηση που συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο μόλις πριν από λίγες μέρες για αντίστοιχα προβλήματα σε άλλη μονάδα υγείας της χώρας – το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς και την παράταση των συμβάσεων των εντασσόμενων στον ΕΟΠΥΥ φορέων. Αναφέρομαι στις συμβάσεις που λήγουν εντός του 2013.
 
 Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι μονιμοποίηση των ιατρών των οποίων οι συμβάσεις λήγουν, δεν μπορεί να γίνει. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι αυτό που ανέφερα προηγουμένως, δηλαδή η νομοθετική ρύθμιση της παράτασης των συμβάσεών τους για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
 
Όσο για τους 1.860 ιατρούς και οδοντιάτρους, που υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τους μετά από σχετική προκήρυξη, η οποία έγινε το 2009 και βρισκόμαστε σε αναμονή οδηγιών και έγκρισης από το αρμόδιο Υπουργείο, που είναι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς των διατάξεων του Ν. 3986/2011. Όπως είναι γνωστό, αυτός ο νόμος προβλέπει ότι ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων δεν μπορεί να ξεπερνάει το λόγο 1 προς 5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
 
Με βάση αυτά τα δύο, λοιπόν, κινούμαστε το επόμενο διάστημα σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν με το ιατρικό προσωπικό.
 
Επειδή γενικότερα έχει αναπτυχθεί μία φιλολογία για τον ΕΟΠΥΥ τις τελευταίες μέρες και επειδή το θίξατε κι εσείς με τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάσατε την ερώτησή σας, εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμα μία φορά ότι ο στόχος μας δεν είναι ούτε η αποδυνάμωση ούτε η απαξίωση του ΕΟΠΥΥ.
 
Εντελώς αντίθετα, ο στόχος μας είναι η ισχυροποίηση του ρόλου και της παρουσίας του ΕΟΠΥΥ και ως αγοραστή, αλλά και ως παρόχου υπηρεσιών υγείας μέσα, βέβαια, από την οργανωτική του αναδιάρθωση. Παράλληλα – γιατί αυτά τα δύο πάνε μαζί – στόχος μας είναι και η βελτίωση της ικανότητας εισπράξεως των εισφορών που αντιστοιχούν στον ΕΟΠΥΥ.
 
Θέλουμε, ως αρμόδιο Υπουργείο, την εύρυθμη λειτουργία όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Νομίζω, ότι είμαι ξεκάθαρος σε αυτά τα οποία λέω. Όσα έχουν γραφεί το τελευταίο διάστημα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ούτε απηχούν τις απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
 
Οι ειδικοί, οι εμπειρογνώμονες, οι σοφοί μπορεί να υπάρχουν. Είναι καλοδεχούμενοι. Μπορεί να προτείνουν λύσεις, να επεξεργάζονται προτάσεις. Τις αποφάσεις, όμως τις παίρνουν αυτοί, που έχουν την πολιτική ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις και όχι οι εμπειρογνώμονες ή οι τεχνοκράτες.
 
Ευχαριστώ.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

  

10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr