Απάντηση του Υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Νίκης Φούντα για το κτίριο του πρώην Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου Χατζηκώστα
10/12/2013

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας) : Κυρία συνάδελφε, το ζήτημα, το οποίο θέτετε με την ερώτησή σας, είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα και όντως οι απαντήσεις του Υπουργείου Υγείας σε προγενέστερες ερωτήσεις σας δεν ήταν αυτές, οι οποίες έπρεπε να είναι και αναλαμβάνω την ευθύνη εγώ γι αυτό, γιατί δεν είχα λάβει σε γνώση τις ερωτήσεις, ούτε είχα ασχοληθεί με το θέμα, παρ’ ότι η συγκεκριμένη Διεύθυνση του Υπουργείου είναι στην αρμοδιότητά μου. Όμως, για κάποιους λόγους εσωτερικούς του Υπουργείου αυτό δεν είχε έλθει σε γνώση μου.

Θα προσπαθήσω τώρα να ξεδιαλύνω λίγο την κατάσταση και τι ακριβώς υπάρχει σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.
 
Πράγματι, όπως αναφέρατε κι εσείς στην πρωτολογία σας, το 1999 το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα» μεταστεγάστηκε σε νέο κτήριο.
 
Σημειώνω απλά ότι ο Χατζηκώστας ήταν Γιαννιώτης στην καταγωγή και, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, επειδή υπάρχουν και συνάδελφοι από την Ήπειρο εδώ, το σύνολο σχεδόν των εθνικών ευεργετών ήταν απόδημοι Έλληνες ηπειρωτικής καταγωγής. Ένας τέτοιος ήταν και ο Χατζηκώστας.
 
Από τη στιγμή, λοιπόν, που μεταστεγάστηκε σε άλλο κτήριο και παρέμεινε το παλιό κτήριο, θα έπρεπε να ξεκαθαριστεί ποια θα μπορούσε να είναι η χρήση του παλιού κτηρίου. Επειδή πρόκειται για κληροδότημα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσω δικαστικής απόφασης, η οποία δικαστική απόφαση θα ερμηνεύει την πραγματική βούληση του διαθέτη και του προτείνει την επωφελέστερη αξιοποίηση του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου με βάση την πραγματική βούληση του διαθέτη. Αυτό ισχύει για όλα τα κληροδοτήματα.
 
Πράγματι, τέτοια δικαστική απόφαση υπήρξε. Είναι η 1751/2001 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, με βάση την οποία ορίστηκε ως επωφελέστερη αξιοποίηση της περιουσίας του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» η χρησιμοποίηση αυτού του κτηρίου, όπως αναφέρατε κι εσείς, ως συνεδριακού κέντρου για ιατρικά θέματα και λοιπές συναφείς εκδηλώσεις, με τις οποίες θα προάγεται η ιατρική, αλλά και εν γένει η περίθαλψη των κατοίκων της πόλεως του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής. Αυτό έλεγε η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση.
 
Με βάση αυτήν την απόφαση, το 2008 εκδόθηκε μία κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών – την οποία, μάλιστα, τυχαίνει να υπογράφω εγώ από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών ως αρμόδιος υφυπουργός τότε για τη δημόσια περιουσία - με την οποία καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις χρήσης και αξιοποίησης του συγκεκριμένου κτηρίου σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του 2001.
 
Τι, λέει, λοιπόν, αυτή η υπουργική απόφαση του 2008; Λέει ότι το συγκεκριμένο κτήριο θα χρησιμοποιηθεί για το σκοπό που προβλέπει η δικαστική απόφαση, τα έξοδα για την επισκευή και την αναπαλαίωση του συγκεκριμένου κτηρίου θα προκύψουν από την πώληση των αναγκαίων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που έχει στη διάθεσή του το κληροδότημα και τα μερίσματα από τις υπόλοιπες μετοχές του ιδρύματος που δεν θα εκποιηθούν, καθώς και τα εισοδήματα από τη λειτουργία του συνεδριακού κέντρου, θα εξακολουθήσουν να διατίθενται για τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Αυτό λέει η υπουργική απόφαση, η οποία έπρεπε να υλοποιηθεί.
 
Εν τω μεταξύ, προέκυψε αίτημα της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας, η οποία ιδρύθηκε με νόμο το 2003 και με έδρα το Μεσολόγγι, προς τον τότε Υπουργό Υγείας για την παραχώρηση προς χρήση στη Διεθνή Ακαδημία Ελευθερίας του παλιού κτηρίου του Νοσοκομείου.
 
Η Ακαδημία Ελευθερίας επανήλθε και το 2010 με αίτηση στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο με τη σειρά του το διαβίβασε στο Υπουργείο Οικονομικών, διότι η κυριότητα του κτηρίου και η εποπτεία των κληροδοτημάτων ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
Εν των μεταξύ ο Δήμος Μεσολογγίου έθετε και θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, διότι το κτήριο έχει κατασκευαστεί με δαπάνες του κληροδοτήματος από τον Χατζηκώστα, αλλά σε οικόπεδο το οποίο είχε παραχωρήσει ο τότε Δήμος Μεσολογγίου.
 
Όμως, επειδή ακριβώς πρόκειται για κληροδότημα, όπως ανέφερα και προηγουμένως, καμμία αλλαγή στη χρήση του δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αυτή που προβλέπει ο διαθέτης στη διαθήκη του ή ερμηνεύει μεταγενέστερη δικαστική απόφαση και συγκεκριμένα η δικαστική απόφαση του 2001.
 
Άρα, αν δεν υπάρξει νέα δικαστική απόφαση που να προβλέπει κάτι διαφορετικό, δεν μπορεί να παραχωρηθεί στην Ακαδημία Ελευθερίας.
 
Ενώ, λοιπόν, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη συνέχεια, μετά από καθυστέρηση, να εφαρμόσει την υπουργική απόφαση του 2008 και τη δικαστική απόφαση του 2001, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει άλλη διαθήκη από αυτήν που είχε λάβει υπ’ όψιν της η δικαστική απόφαση του 2001. Η δικαστική απόφαση του 2001 είχε λάβει μία διαθήκη των Γεωργίου και Αναστασίου Χατζηκώστα, η οποία είχε συνταχθεί στις 30 Μαΐου 1846.
 
Από την αλληλογραφία και από την εξέταση των εγγράφων διαπιστώθηκε ότι υπάρχει άλλη διαθήκη.
 
Θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης) : Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
 
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας) : Κυρία Συνάδελφε, να ξεκαθαρίζουμε πάλι το εξής : Όταν υπάρχουν κτήρια και πολλά από αυτά είναι παλιά νοσοκομεία, τα οποία έχουν κατασκευαστεί μέσω κληροδοτημάτων ή ανήκουν σε κληροδοτήματα, δεν μπορεί να παραχωρηθεί η χρήση τους σε άλλο φορέα, εάν δεν υπάρξει δικαστική απόφαση που να ερμηνεύει την επωφελέστερη διαχείριση με βάση τη βούληση του διαθέτη. Τελεία!
 
Επομένως, μην λέτε «παραχωρήστε το εκεί», «το αφήνετε εκεί» κ.λ.π. Δεν μπορούμε να το παραχωρήσουμε.
 
Όσον αφορά το συγκεκριμένο κτήριο - επανερχόμαστε στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», το παλιό Νοσοκομείο του Μεσολογγίου – προέκυψε άλλη διαθήκη, η οποία είχε συνταχθεί στη ρωσική γλώσσα και η οποία απεστάλη από την πρεσβεία μας στη Μόσχα στο Υπουργείο Οικονομικών. Το Υπουργείο Οικονομικών την έστειλε στο Υπουργείο Εξωτερικών για να μεταφραστεί. Εάν δεν υπάρξει μετάφραση της διαθήκης δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε καμμία άλλη ενέργεια, διότι όταν πάρουμε την καινούρια διαθήκη τη μεταφρασμένη, πιθανώς να ζητηθεί και η γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς μπορεί να προκύπτουν διάφορα άλλα θέματα και να χρειαστεί να προσφύγουμε πάλι στο δικαστήριο για να υπάρξει νέα δικαστική απόφαση.
 
Άρα η διαδικασία την οποία ακολουθούμε είναι η εξής : Περιμένουμε και έχουμε επικοινωνήσει με το Υπουργείο Εξωτερικών και με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να έχουμε πολύ σύντομα τη μετάφραση της διαθήκης στα χέρια μας και ανάλογα με το τι προβλέπει η πραγματική διαθήκη θα κάνουμε ή δε θα κάνουμε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Και αναλόγως, εάν υποβληθεί ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους – με τη Γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι μονομερώς, από μόνοι μας, με κάποια διοικητική πράξη, με κάποια διοικητική απόφαση, εάν δεν ξεκαθαριστεί αυτό το ζήτημα.
 
Σας ευχαριστώ.
10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr