Ομιλία του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Αντώνη Μπέζα στο «4ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο νέων αγροτών» του ΟΓΑ στην Ηγουμενίτσα
24/11/2014

Κυρίες και Κύριοι,
 
Είναι ιδιαίτερη χαρά να παρευρίσκομαι σήμερα στο συγκεκριμένο επιμορφωτικό σεμινάριο. Θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητή του ΟΓΑ, τον κ. Βεργίνη, για τη διοργάνωσή του εδώ στην Ηγουμενίτσα αλλά και γενικά τη Διοίκηση του ΟΓΑ και το προσωπικό του, για τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουν για την οργανωτική αναβάθμιση αυτού του ιστορικού Οργανισμού. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που έχουμε χαράξει στο Υπουργείο Εργασίας, ο ΟΓΑ έχει μπει πλέον σε μια νέα εποχή και δεν θυμίζει σε τίποτα τον ΟΓΑ που γνωρίζαμε.
 
 Ο νέος ρόλος του ΟΓΑ, προδιαγράφεται ιδιαίτερα ενισχυμένος για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ήδη και θα αποτελεί, βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Δεύτερον, γιατί ο ΟΓΑ μέσα στον επανασχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής που προγραμματίζουμε, θα παίξει καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο.
 
Άλλωστε το έργο της καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων που πρώτη φορά έγινε με ηλεκτρονικό τρόπο, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Επιβεβαιώθηκε, έτσι, όχι μόνο η αναγκαιότητα της αυτόνομης παρουσίας του Οργανισμού αλλά και η διαρκής αναβάθμισή του, στο πλαίσιο της οικοδόμησης ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, πάνω σε νέες υγιείς και σταθερές βάσεις. Για να γίνει το κοινωνικό κράτος πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο, απόλυτα διαφανές και χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών.
 
Ο  Διοικητής ο κ. Βεργίνης θα αναφερθεί πιστεύω στη συνέχεια σε όλα τα προγράμματα του Οργανισμού, ωστόσο, επιτρέψτε μου να κάνω μια σύντομη αναφορά στο σημαντικό ρόλο της «Αγροτικής Εστίας».
 
Φέτος, τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα της «Αγροτικής Εστίας», που συμπληρώνει 11 χρόνια παροχής υπηρεσιών, ενισχύθηκαν με:
  • πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού που αφορά σε συνταξιούχους του ΟΓΑ
  • πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες
  • πρόγραμμα παροχής τροφείων για Βρεφονηπιακούς Σταθμούς
  • πρόγραμμα επιμορφωτικών σεμιναρίων για νέους αγρότες, όπως το σημερινό, και
  • πρόγραμμα διάθεσης δωρεάν βιβλίων με περιεχόμενο που συνδέεται με τις επαγγελματικές δραστηριότητες των δικαιούχων αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, αλιέων κλπ.
 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο μέσω του προγράμματος  κοινωνικού τουρισμού της «Αγροτικής Εστίας», ωφελήθηκαν 130.000 περίπου ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Πρόκειται για μια πολυδιάστατη κοινωνική παρέμβαση, γιατί δε στηρίζει απλά και μόνο χιλιάδες αγρότες, εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά και γιατί  πρόκειται για  χρήματα που γυρίζουν ξανά στην πραγματική οικονομία και τους ίδιους τους εργαζόμενους. Γυρίζουν, μέσω της ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού και της τόνωσης της τοπικής ανάπτυξης κάθε περιοχής.
 
Για αυτόν ακριβώς το λόγο, προχωρήσαμε εξάλλου, στον σχεδιασμό παρόμοιου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για 120.000 άτομα από τον ΟΑΕΔ, συνεχίζοντας για δεύτερη χρονιά μια σημαντική κοινωνική δραστηριότητα της «Εργατικής Εστίας», ενός Οργανισμού που όπως είναι γνωστό έχει καταργηθεί από το Φεβρουάριο του 2012. Συνολικά λοιπόν για το 2014, ΟΓΑ και ΟΑΕΔ προσέφεραν κοινωνικό τουρισμό σε 250.000 εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους.
 
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, μια εξαιρετική δράση της «Αγροτικής Εστίας» η οποία ανακοινώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, είναι και το «Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες». Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε 450 αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες  και περιλαμβάνει τη χορήγηση χρηματικού βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ και την επίδοση τιμητικού επαίνου, σε κάθε μία από τις μητέρες αυτές.
 
Πολύ σημαντική είναι επίσης και η διοργάνωση αυτών των επιμορφωτικών σεμιναρίων σε νέους, και όχι μόνο, αγρότες. Πρόκειται για σεμινάρια που απευθύνονται σε 10.000 αγρότες σε όλη την Ελλάδα και στοχεύουν στην επιμόρφωση και κατάρτιση των νέων αγροτών, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις της εποχής μας. Αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
 
Στη χώρα μας, ο πρωτογενής τομέας αποτέλεσε ένα σωτήριο στήριγμα σε δύσκολες στιγμές στο παρελθόν και πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα και τη  δυναμική να το πράξει και την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Μέσα από την άρτια κατάρτιση και την ενίσχυση του επαγγελματισμού τους, οι νέοι αγρότες θα μπορούν να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και να αναπτύσσουν καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και ιδέες, με στόχο την ισότιμη συμμετοχή τους στον ανταγωνισμό.
 
Σήμερα, είναι το 4ο σεμινάριο, μετά τη Λευκάδα, τη Δράμα και το Ηράκλειο και θέλω επίσης να ευχαριστήσω και να καλωσορίσω στη Θεσπρωτία, όλους τους εκλεκτούς επιστήμονες και ειδικούς του αγροτικού τομέα, που μας τιμούν με την παρουσία τους και θα μας μεταφέρουν τις γνώσεις τους.
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης αλλά και λόγω της δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες, θα αναφερθώ πολύ σύντομα και επιγραμματικά στο σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί για τον εξορθολογισμό και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
 
Μιλάμε για ένα σύστημα στρεβλό, πολύπλοκο και κατακερματισμένο, με πλήθος ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων και εξαιρέσεων, το οποίο άφηνε χώρο σε «παραθυράκια». Για ένα σύστημα που δεν ήταν ούτε οικονομικά αποτελεσματικό, αλλά ούτε και κοινωνικά δίκαιο. Για ένα σύστημα που οικοδομήθηκε, διαχρονικά, στη βάση αποσπασματικών λογικών και διευθετήσεων. Ένα σύστημα, στο οποίο μέχρι πριν από λίγους μήνες, δυστυχώς, δεν ξέραμε ούτε ποιοι παίρνουν συντάξεις, ούτε γιατί τις παίρνουν, ούτε πόσες παίρνουν. 
 
Έπρεπε λοιπόν επιτέλους, να απαντήσουμε οριστικά στις αγωνίες των εργαζομένων – και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονταν κοντά στην έξοδο από την εργασία – αν θα κατάφερναν τελικά να πάρουν σύνταξη και εφάπαξ και έπρεπε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να αποκαταστήσουμε τις αδυναμίες και τα λάθη του παρελθόντος.
 
Σήμερα, με το πληροφοριακό σύστημα «Ήλιος», η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα παρακολούθησης των δικαιούχων σύνταξης αλλά και ελέγχου του ασφαλιστικού συστήματος σε όλη την Ευρώπη. Θωρακίζουμε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία – και φυσικά τον ΟΓΑ – με οργανωμένες διαδικασίες και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου, που αποκλείουν οριστικά τη γέννηση οποιασδήποτε παραβατικότητας στο μέλλον. Δεν χρειάζεται πια να προβούμε ποτέ ξανά σε καμία απογραφή συνταξιούχων, ούτε στον ιδιωτικό, ούτε στον δημόσιο τομέα, ούτε θα υπάρχουν ποτέ ξανά παράνομες συντάξεις.
 
Δώσαμε, ακόμη, οριστική λύση στο πρόβλημα των επικουρικών συντάξεων και των παροχών εφάπαξ, διασώζοντας τα αντίστοιχα ταμεία από μια προδιαγεγραμμένη κατάρρευση. Διότι εάν δεν παρεμβαίναμε με αποφασιστικά μέτρα – όπως η οργανωτική ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και η καθιέρωση αντικειμενικών μαθηματικών τύπων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους – το μέλλον αυτών των παροχών θα ήταν εξαιρετικά αβέβαιο. Έτσι σήμερα, εξασφαλίσαμε ότι τα ταμεία αυτά, δεν θα παρουσιάσουν ελλείμματα στο μέλλον.
 
Ενδεικτικό της ταμειακής ισορροπίας που υπάρχει πλέον στο ασφαλιστικό σύστημα, είναι το γεγονός ότι για δεύτερη φορά φέτος, οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2015, θα προκαταβληθούν από τον Δεκέμβριο – 19 Δεκεμβρίου του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ και 22 Δεκεμβρίου όλων των υπόλοιπων φορέων κοινωνικής ασφάλισης – και μάλιστα με χρηματοδότηση από τις πιστώσεις του τρέχοντος έτους 2014, χωρίς να χρησιμοποιηθούν οι προκαταβολές της επόμενης χρονιάς, όπως γίνονταν για δεκαετίες.
 
Με τις παρεμβάσεις μας, τέλος, απλοποιήσαμε διαδικασίες και βελτιώσαμε δραστικά την καθημερινότητα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Σκεφτείτε ότι φέτος κανένας από τα 2,8 εκατ. συνταξιούχων της χώρας – και φυσικά του ΟΓΑ – δεν μπήκε σε ουρές και δεν ταλαιπωρήθηκε προκειμένου να πάρει βεβαίωση αποδοχών, αλλά τη βρήκε προσυμπληρωμένη στη φορολογική του δήλωση.
 
Και σκεφτείτε επίσης, ότι από το καλοκαίρι που μας πέρασε, κανένας ασφαλισμένος Έλληνας δεν χρειάζεται να μπει ποτέ ξανά σε ουρά για να θεωρήσει το ασφαλιστικό του βιβλιάριο. Η θεώρηση γίνεται αυτόματα. Με το πληροφοριακό σύστημα «Άτλας» έχουμε ήδη χαρτογραφήσει όλους τους ασφαλισμένους Έλληνες και το ασφαλιστικό τους ιστορικό. Με την πλήρη λειτουργία του, στο τέλος του 2015, η έκδοση και η απονομή της σύνταξης θα είναι ζήτημα ημερών, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Ανέφερα και στο ξεκίνημα της ομιλίας μου ότι ο ρόλος του αγροτικού τομέα στο νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της οικονομίας μας, θα είναι κρίσιμος και σημαντικός. Γιατί εδώ μιλάμε για πραγματική παραγωγή και για δυναμισμό εξωστρέφειας, που όχι μόνο συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και σε σημαντική αύξηση της απασχόλησης.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι του Νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ανέρχονται στα 20 δις ευρώ,όσο δηλαδή περίπου και οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ. Από αυτά, τα 14 δις ευρώ αφορούν στις άμεσες ενισχύσεις – πρώτος πυλώνας της ΚΑΠ – ενώ τα 6 δις ευρώ στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – δεύτερος πυλώνας της ΚΑΠ.  
 
Ως Υπουργείο Εργασίας, είμαστε δίπλα στους αγρότες, τους εργαζόμενους της πραγματικής παραγωγής. Θυμίζω την ασφαλιστική ρύθμιση για τη δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ, ακόμη και αν οφείλουν εισφορές μέχρι το ποσό των 4.000 ευρώ.
 
Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δόθηκε επίσης η δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ στα 62 έτη, εάν υπάρχουν 40 χρόνια πλήρους ασφαλιστικού βίου σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα. 
 
Πρόκειται για μια παρέμβαση που αποκαθιστά με όρους δικαιοσύνης και ισονομίας την ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ σε σχέση με τους ασφαλισμένους των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών, καθώς μέχρι σήμερα το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αγροτών δεν τους επέτρεπε να συνταξιοδοτούνται πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, ακόμη και αν είχαν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης. Σε κάθε περίπτωση, για τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης ισχύει η αναγνώριση πλασματικών ετών, όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Στα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας εντάσσεται με ενεργό τρόπο και η υποστήριξη των νέων για δραστηριοποίηση στην ύπαιθρο και την αγροτική παραγωγή. Ήδη, μέσω του μεγάλου προγράμματος «Εγγύηση Νεολαίας», θα διατεθούν συνολικά 40 εκατ. ευρώ σε δράσεις κατάρτισης, ανάπτυξης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων των νέων ανθρώπων, σε τομείς αιχμής της ελληνικής οικονομίας όπως τα logistics, το λιανικό και εξαγωγικό εμπόριο, οι νέες τεχνολογίες και ο αγρο-διατροφικός τομέας.
 
Οι δράσεις του προγράμματος για τον αγρο-διατροφικό τομέα, θα αφορούν κυρίως τους νέους της υπαίθρου που ασχολούνται με τη γεωργία, την αλιεία και τα τρόφιμα. Το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμη φάση και αναμένουμε προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015, να ξεκινήσει η σταδιακή υλοποίησή του. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε στους νέους της υπαίθρου, το δρόμο για τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με το εξαγωγικό εμπόριο και τις επιχειρήσεις.
 
Τέλος, παρά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τον συμψηφισμό των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών με τις επιδοτήσεις, μέχρι τώρα στις πληρωμές που έχουν γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχουν υπάρξει παρακρατήσεις και συμψηφισμοί από τον ΟΓΑ.
 
Ο νόμος βέβαια ισχύει. Δεν νομίζω όμως ότι υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί με το ότι οι αγρότες μας πρέπει να είναι πραγματικά νοικοκύρηδες και να καταβάλλουν τις εισφορές τους, ώστε να έχουν τα ασφαλιστικά βιβλιάρια και την ανάλογη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρώτοι αυτοί ίδιοι το επιθυμούν. Εξάλλου, η νέα, πολύ γενναία ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, που δίνει τη δυνατότητα καταβολής τους έως 100 δόσεις – δηλαδή έως 8 ολόκληρα χρόνια – προσιδιάζει περισσότερο στις ληξιπρόθεσμες προς τον ΟΓΑ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών είναι κάτω από 15.000 ευρώ.
 
Κυρίες και Κύριοι,  
 
Τελειώνοντας, γιατί υπάρχει μια σειρά εκλεκτών ομιλητών, επιτρέψτε μου να πω και το εξής. Η Ελλάδα μπαίνει πλέον σε μια νέα εποχή.  Επιστρέφει στην κανονικότητα. Αλλάζει σελίδα και σταδιακά στέκεται ξανά στα πόδια της. Χτίζει τις δικές της δυνάμεις, για να μην έχει ποτέ πια στο μέλλον την ανάγκη προγραμμάτων διάσωσης.
 
Η Ελλάδα βρίσκεται εκεί που βρίσκεται, χάρη στις θυσίες του λαού της και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, με όλες τις αστοχίες και τις παραλείψεις που υπήρξαν και οι οποίες απεικονίζουν τη βαθιά παθογένεια του οικονομικού και πολιτικού μας συστήματος.
 
Με τη στήριξη των εταίρων και δανειστών μας, και παρά τα όποια λάθη στο μείγμα πολιτικής που εφαρμόστηκε, διανύσαμε πολύ δρόμο από το 2012. Παραμείναμε στην ευρωζώνη, υλοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις πρωτόγνωρες – σαν αυτές στο ασφαλιστικό που περιέγραψα – πετύχαμε την πιο θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή και έχουν αρχίσει τα αμυδρά σημάδια της ανάκαμψης. Αυτή είναι η αλήθεια.
 
Αλλά τα 6 χρόνια ύφεσης και οι επιπτώσεις της λιτότητας έχουν αφήσει βαθιές πληγές στην οικονομία και τους πολίτες. Όταν ένας λαός έχει κάνει λοιπόν πρωτοφανείς προσπάθειες να σταθεί στα πόδια του, κανείς δε δικαιούται να πειραματίζεται με τα όρια της αντοχής του και τα όρια του πολιτικού συστήματος. Εμείς ως κυβέρνηση δεν το κάνουμε, ας μη το κάνουν και οι άλλοι.
 
Σας ευχαριστώ.
 

 

10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr