Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εξελέγη σήμερα ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας.
Η Επιτροπή Οικονομικών που είναι η σημαντικότερη και ισχυρότερη του Κοινοβουλίου (από απόψεως συμμετοχής κοινοβουλευτικών στελεχών), επεξεργάζεται και ψηφίζει νομοσχέδια και προτάσεις νόμων αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών.
Επίσης εξετάζει το προσχέδιο και το οριστικό κείμενο του Προϋπολογισμού του Κράτους και συζητά και ελέγχει, μέσα από τη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων, θέματα συναφή με τις αρμοδιότητες των δύο Υπουργείων.
Λόγω της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας και του δύσκολου πολιτικού εγχειρήματος της συγκυβέρνησης, το έργο της Επιτροπής θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό. Όπως παρατηρούσε χθες παλαιός κοινοβουλευτικός, στην Επιτροπή θα συντάσσονται ουσιαστικά από την αρχή τα νομοσχέδια καθώς θα χρειάζεται ευρεία διακομματική συναίνεση για την οριστικοποίηση ενός νομοθετικού κειμένου, πριν αυτό έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψηφοφορία. Ο πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι το πρόσωπο που θα γνωρίζει τις δυνατότητες αποδοχής των νομοθετικών πρωτοβουλιών, θα συνεργάζεται με τους αρμόδιους Υπουργούς για τη διαδικασία της επεξεργασίας τους, θα συνεννοείται μαζί τους για τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν και θα επωμίζεται γενικά το ρόλο του «διαμεσολαβητή» στο πλαίσιο της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων της κυβέρνησης.
Επισημαίνεται, ότι η πρόταση του προέδρου της Βουλής κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών από τον βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Αντώνη Μπέζα έτυχε της ομόφωνης αποδοχής των τριών πολιτικών Αρχηγών. Στο πρόσωπο του θεσπρωτού πολιτικού συνεκτιμήθηκε η κυβερνητική εμπειρία και επάρκεια, η διαχειριστική δεινότητα δύσκολων καταστάσεων καθώς και η πολιτική και προσωπική του εντιμότητα και ακεραιότητα. Για τους λόγους αυτούς αποτελεί στην ουσία πολιτική του δικαίωση.
Αξίζει να τονιστεί τέλος, ότι κατά την ψηφοφορία υπήρξε ευρύτερη πλειοψηφία και από βουλευτές πέραν των τριών κυβερνητικών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), γεγονός που οπλίζει το νέο πρόεδρο με αυξημένο κύρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Αναρτήθηκε στο EpirusPost στις 25/7/2012