Ραδιοφωνική συνέντευξη του κ. Αντώνη Μπέζα στην ΕΡΑ και τη δημοσιογράφο Αναστασία Ζήγου
16/06/2010

 

Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην ΕΡΑ και τη δημοσιογράφο Αναστασία Ζήγου, μεταξύ άλλων ανέφερε:
 
Για την κατάσταση της οικονομίας
« Το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας απαιτεί να σταματήσουν τα σενάρια για έξοδο από τη ζώνη του ευρώ και να διαλυθεί η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη. Η οικονομία μας θα σταθεί όρθια μέσα από αυτή τη δύσκολη συγκυρία και εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, θα μπεί και πάλι στο δρόμο της ανασυγκρότησης και της προόδου.
 
Χωρίς να καταστροφολογούμε, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Για την ακρίβεια, έπρεπε ήδη να έχουν αντιμετωπισθεί. Η υποχώρηση της ανάπτυξης στο -2,5%, η ανησυχητική άνοδος του πληθωρισμού που τρέχει με 5,4% και η διψήφια ανεργία στο 11,6% , αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που εξασθενεί την οικονομία, υπονομεύει την ανάπτυξη και πλήττει την κοινωνική συνοχή.
 
Δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του ελλείμματος. Υπάρχει ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες για να τονωθεί η αγορά και να αναθερμανθεί η οικονομική δραστηριότητα γιατί η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία διογκώνεται. Στο βωμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης, δεν μπορεί να θυσιάζεται η ανάπτυξη στη χώρα μας ».
 
Για την πορεία των δημοσίων εσόδων
« Υπάρχει απόκλιση από τους στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό, είναι όμως μια πραγματικότητα που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη για να αναπροσαρμόσουμε τις τακτικές και τους ρυθμούς μας το επόμενο διάστημα.
 
Τα έσοδα, χωρίς τις επιστροφές φόρων, παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7% στο πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσυνό, έναντι στόχου για αύξηση 11% περίπου. Παράλληλα, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι υπερβολικά μειωμένες αφού το Πρόγραμμα Σταθερότητας προέβλεπε οριακή αύξησή τους κατά 1,2% και αυτές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι κατά 1,4 δις ευρώ ή κατά 30% περίπου. Αυτό πρακτικά σημαίνει στάση πληρωμών.
 
Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή οι οφειλές του Κράτους προς τις επιχειρήσεις όπως οι εργοληπτικές, σε συνδυασμό με το πάγωμα της επιστροφής φόρων προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την απουσία αναπτυξιακού προσανατολισμού στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές επιδίδονται σε πολιτικές φλυαρίες και βυζαντινολογίες, η πραγματικότητα όμως είναι ότι η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στην αύξηση της φορολογίας και όχι στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η μείωση των δαπανών οφείλεται κυρίως στην περικοπή του ΠΔΕ και όχι στον περιορισμό της σπατάλης ».
 
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης του Βατοπεδίου
« Οι Εξεταστικές Επιτροπές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να διερευνήσουν τα πάντα και να τεκμηριώσουν τα πορίσματά τους με αξιόπιστα και ισχυρά νομικά επιχειρήματα. Δεν πρέπει να παρασύρονται στη δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης και να αναλώνονται στη δημιουργία εντυπώσεων στα μέσα ενημέρωσης.
 
Σε ότι με αφορά, αντιμετώπισα ένα εξαιρετικά περίπλοκο νομικά πρόβλημα και έπραξα ότι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσω το δημόσιο συμφέρον και να επαναφέρω στην ιδιοκτησία του Δημοσίου τα ακίνητα που είχαν δοθεί μέσω των ανταλλαγών στη Μονή.
 
 Τα τελευταία είκοσι χρόνια η μοναδική διοικητική πράξη που είναι αντίθετη με τις επιδιώξεις και τις διεκδικήσεις  της Μονής, είναι η δική μου ανακλητική απόφαση του Οκτωβρίου του 2008 και καμία άλλη. Με την  απόφαση αυτή το ελληνικό  Δημόσιο θεωρεί δική του τη λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις της και ζητάει να πάρει πίσω τα ακίνητα που του ανήκουν ».
                                                                          
Ηγουμενίτσα, 6.7.2010
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας έκανε την ακόλουθη δήλωση, μετά τις «αποκλειστικές» δηλώσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή στην εφημερίδα Realnews (φύλλο της 4.7.2010):
 
«Το σήριαλ της υποτιθέμενης εγκυκλίου ή απόφασης μου ή διάταξης, με την οποία νομιμοποιούνται παράνομα εισοδήματα συνεχίζεται… Αυτή τη φορά όμως συνήγορος της εφημερίδας Real news, με την οποία βρίσκομαι σε δικαστική διένεξη, ανέλαβε, δυστυχώς για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
 
Αν οι «αποκλειστικές» δηλώσεις του κ. Ρακιντζή στην εν λόγω εφημερίδα είναι όπως παρουσιάζονται, τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή ο κ. Ρακιντζής εξυπηρετεί σκοπιμότητες ή δε γνωρίζει το θέμα και αποσκοπεί απλά και μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων, όπως συνηθίζει τελευταία, διευκολύνοντας έτσι την κυβερνητική προπαγάνδα. Και στις δύο περιπτώσεις κλονίζεται το αίσθημα αντικειμενικότητας που πρέπει να διέπει την Αρχή της οποίας προίσταται.
 
Η διοικητική απάντηση που υπέγραψα, και για την οποία είμαι υπερήφανος, κάνει αποδεκτή γνωμάτευση του Ειδικού Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά αποκλειστικά και μόνο στη μεταχείριση παράνομων ποσών επίορκων δημοσίων υπαλλήλων τα οποία δεν καλύπτονται από εμφανείς πηγές-πόρους. Δεν εφαρμόζεται και επομένως δεν εμποδίζει φορολογικούς ελέγχους είτε σε φυσικά πρόσωπα, είτε σε επιχειρήσεις.
 
Η απάντηση αυτή πολύ απλά λέει ότι τα ποσά που παρανόμως βρίσκονται στα χέρια επίορκων δημόσιων λειτουργών από αφανείς πηγές (δεν μπορούν δηλαδή να δικαιολογηθούν από τα νόμιμα εισοδήματά τους), δεν φορολογούνται απλώς αλλά τυγχάνουν αυστηρότερης μεταχείρισης από το να φορολογηθούν, δηλαδή καταλογίζονται στο σύνολό τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δημεύονται, οι δε παραβάτες τιμωρούνται με διατάξεις του ποινικού δικαίου. Λέμε δηλαδή ότι δεν αρκεί τα ποσά αυτά να φορολογηθούν αλλά πρέπει να τα πάρει όλα πίσω το Δημόσιο.
 
Αν ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, για να κάνει το χατήρι της εφημερίδας, θέλει μόνο να φορολογηθούν, δηλαδή να παρακρατηθούν οι αναλογούντες φόροι και τα πρόστιμα και τα υπόλοιπα να τους χαρίσει λευκά και αμόλυντα, τότε οι απανταχού επίορκοι υπάλληλοι θα τον ευγνωμονούν….. αφού στην ουσία θα τους τα νομιμοποιεί !
 
Τέλος αν ο κ. Ρακιντζής θεωρούσε ότι η υποτιθέμενη εγκύκλιός μου δημιουργούσε προβλήματα στον έλεγχο των δημοσίων υπαλλήλων γιατί ζήτησε πρόσφατα την ανάκλησή της, όπως αναφέρει ο ίδιος στο δημοσίευμα, και δεν κινήθηκε επί 4,5 περίπου χρόνια, από τις 28.2.2006, που έχει αποσταλεί στον ίδιο προσωπικά το συγκεκριμένο έγγραφο; Που βρίσκονταν όλα αυτά τα χρόνια; Δεν είχε σκεφθεί να κάνει «αποκλειστικές» δηλώσεις στη συγκεκριμένη εφημερίδα; Τώρα θυμήθηκε να ζητήσει την ανάκλησή του; Όλα αυτά τα χρόνια ήταν συνεργός σε μια «έξυπνη λύση» που νομιμοποιούσε το μαύρο χρήμα ή απλά ανεπαρκής για το αξίωμα-λειτούργημα το οποίο κατέχει;
 
Όσον αφορά τη δικαίωση… της Real news, ας μη βιάζονται. Στα Δικαστήρια θα δούμε ποιος θα δικαιωθεί. ‘Οσο πάντως και αν προσπαθούν να με κάνουν να δεχθώ συμβιβασμό, τους δηλώνω ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει».

 

10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr