Χαιρετισμός του Υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα στο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών
18/10/2013

Κυρίες και Κύριοι,

Θα  ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του Συνεδρίου για την πρόσκληση που μου απευθύνατε. Η οικονομική κρίση δημιούργησε νέες προκλήσεις σε ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα Υγείας και ανέδειξε έτσι την αναγκαιότητα προβληματισμού και ανάλυσης εξειδικευμένων θεμάτων που θα βοηθήσουν στην υπέρβασή της. Πιστεύω, πως Συνέδρια όπως το σημερινό, βοηθούν στο να υπάρξει ένας αξιόπιστος και ειλικρινής διάλογος με συγκροτημένες προτάσεις.

Προκειμένου να σχεδιάσουμε το μέλλον του συστήματος, πρέπει να δούμε τον τομέα της Υγείας και ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας. Ο κλάδος της Υγείας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, καθώς συνεισφέρει περίπου 10% του ΑΕΠ, 6% μέσω της δημόσιας δαπάνης Υγείας και 4% μέσω των σχετικών ιδιωτικών δαπανών. Επιπλέον, απασχολεί πάνω από 140.000 άτομα -ιατρούς, νοσηλευτές, οδοντιάτρους, φυσικοθεραπευτές και διοικητικούς υπαλλήλους- και άλλα 13.600 άτομα στον τομέα της βιομηχανίας του φαρμάκου.
 
Οι στρατηγικές μας προτεραιότητες για την Υγεία υιοθετούν πλήρως τις σύγχρονες κατευθυντήριες γραμμές που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και λαμβάνουν υπ’ όψη τις ιδιαίτερα σοβαρές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που υπάρχουν, όχι μόνον στη χώρα μας αλλά και στη Ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα.
 
Προτεραιότητά μας είναι η εφαρμογή της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που στοχεύει στην μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια έξυπνη και βιώσιμη οικονομία, που να λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς και να προάγει την ανάπτυξη για όλους. Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στις προκλήσεις που τίθενται για ριζική αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας του συστήματος και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένων κοινωνικών αναγκών αλλά και δημοσιονομικών περιορισμών.
 
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η στρατηγική του Υπουργείου Υγείας βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
 
-      Βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα του συστήματος Υγείας,
 
-      επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και
 
-      μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της Υγείας.
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Αν κάτι έγινε άμεσα αντιληπτό με το ξεκίνημα της κρίσης ειδικά στον τομέα της Υγείας, είναι ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία περιορίζει μεταξύ των άλλων και τη δυνατότητα του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί επαρκώς στην αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας και υπηρεσίες φροντίδας.
 
Παρά το κλίμα καχυποψίας, όλοι μας – πολιτικό σύστημα και εμπλεκόμενοι φορείς – καταλάβαμε πολύ γρήγορα, πως σε τέτοιες συνθήκες οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, να μη χρονοτριβούμε δηλαδή και κυρίως να έχουν ένα στοχευμένο χαρακτήρα.
 
Σε τέτοιες συνθήκες απαιτούνται:
-        ποιοτική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων,
-        μείωση της σπατάλης,
-        βελτίωση της παραγωγικότητας,
-        αλλά κυρίως καινοτόμες προσεγγίσεις στην οργάνωση του συστήματος Υγείας.   
 
 
Από πλευράς Υπουργείου Υγείας και πάντα με γνώμονα την βελτίωση της υγείας του πληθυσμού και τη βελτίωση της ανταποκρισιμότητας του συστήματος Υγείας στις προσδοκίες των πολιτών, υλοποιούμε μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Ενδεικτικά αναφέρω:
 
· Προχωρήσαμε στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με την ουσιαστική συμβολή και τη συμμετοχή των ιατρών και των φαρμακοποιών.
 
· Προωθούμε το νέο χάρτη Υγείας, σε πρώτη φάση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα, με λειτουργικές συνενώσεις Τμημάτων Νοσοκομείων, με αλλαγές σκοπού και χαρακτήρα Μονάδων, με την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και με την ανάπτυξη εναλλακτικών δομών Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας.
 
· Προωθούμε τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη διαμόρφωση ενός ενιαίου, δημόσιου συστήματος και την υπαγωγή όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Μονάδες Υγείας ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και Υγειονομικές Δομές της Αυτοδιοίκησης) σε ένα φορέα, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους.  
 
· Την ίδια στιγμή επισπεύδουμε πρωτοβουλίες προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να αποτελέσει μια ισχυρή οικονομική και διοικητική οντότητα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, επιλύοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του.
 
Η ανάδειξη ενός ισχυρού και αξιόπιστου ΕΟΠΥΥ είναι προς το συμφέρον όλων, ασφαλισμένων και παρόχων υπηρεσιών Υγείας. Δεν επιδιώκουμε να αποδυναμώσουμε τον ΕΟΠΠΥ, αλλά εντελώς αντίθετα να ενισχύουμε την οικονομική του αποτελεσματικότητα, να ολοκληρώσουμε την οργανωτική του αναδιάρθρωση και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του, για λογαριασμό των ασφαλισμένων του, αντιμετωπίζοντας την προκλητή ζήτηση και την υπερκοστολόγηση. 
 
 Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία θα διαπραγματεύεται με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας συμφωνίες τιμής – όγκου και εκπτώσεις.
 
Ο οικονομικός και ειδικός κλινικός έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υγείας που ξεκινάει πλέον στη χώρα μας.
 
Η επιτάχυνση στις πληρωμές των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.
 
Η αναμόρφωση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ).
 
 Όλα αυτά, που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, αποτελούν δράσεις που θα εξορθολογήσουν τη λειτουργία αυτού του μεγάλου Οργανισμού. Γνωρίζω ότι η προσαρμογή που επιχειρείται – με οριζόντια μέτρα όπως η αυτόματη επιστροφή (claw back) και η κλιμακούμενη έκπτωση (rebate) σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα – είναι δύσκολη και απότομη. Όμως πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός σταθερού και με διαφανείς κανόνες και αρχές συστήματος οικονομικής λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. 
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Ολοκληρώνοντας, θα επαναλάβω αυτό που ανέφερα και προηγουμένως, ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Υγεία. Επιτρέπει στους πολίτες να δραστηριοποιούνται στην αγορά εργασίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενισχύοντας την παραγωγικότητα, ενώ την ίδια στιγμή ο τομέας της Υγείας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη, αφού προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας.
 
Γι’ αυτό και η συνεχής επένδυση στην τεχνολογία και στη βελτίωση των συστημάτων υγείας, είναι ο μόνος οδηγός για το μέλλον, για τον δημόσιο, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά η ιατρική τεχνολογία ανοίγει πολλές δυνατότητες για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Παράλληλα συμβάλλει στην ουσιαστική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, αλλά και στη μείωση μακροπρόθεσμα του κόστους παροχής αυτών των υπηρεσιών στην εξοικονόμηση δηλαδή πολύτιμων δημόσιων πόρων.
 
Εμείς, από πλευράς Υπουργείου Υγείας, θα στηρίξουμε με διοικητικές δράσεις και με νομοθετικές πρωτοβουλίες κάθε προσπάθεια, που θα οδηγεί σε ένα καλύτερο και αποδοτικότερο σύστημα υγείας για τους πολίτες και τη χώρα. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.    
10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr