ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟ ΕΣΥ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΓΟΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Κίνητρα σε αγροτικούς γιατρούς
ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ
Επί πέντε θα υπολογίζεται η θητεία υπαίθρου σε άγονες περιοχές στη μοριοδότηση νέων γιατρών που επιθυμούν να διοριστούν στο ΕΣΥ ή να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό ξεχωρίζει μεταξύ άλλων κινήτρων που ψηφίστηκαν χθες σε διάταξη ώστε να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε απομακρυσμένα περιφερειακά ιατρεία (αγροτικά).
Υποχρεωτική για τη λήψη ειδικότητας γίνεται για τους νέους γιατρούς, αυτούς δηλαδή που θα αποφοιτήσουν στο εξής από Ιατρικές Σχολές, η θητεία υπαίθρου, αποκτώντας ωστόσο και κίνητρα για την επιλογή απομακρυσμένων περιοχών. Η σχετική τροπολογία πέρασε χθες βράδυ από τη Βουλή, με τον αρμόδιο για το θέμα υφυπουργό Υγείας, Αντώνη Μπέζα, να έχει την πεποίθηση ότι έτσι θα επιλυθεί το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές.
Αγροτικά ιατρεία
«Με τις συγκεκριμένες διατάξεις αντιμετωπίζουμε με αποτελεσματικότητα και με τον καλύτερο τρόπο το μεγάλο πρόβλημα της στελέχωσης των λεγόμενων αγροτικών ιατρείων, στις άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας που μέχρι σήμερα παραμένουν δυστυχώς κενά στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Έχουμε όλοι γίνει μάρτυρες των κραυγών αγωνίας και απόγνωσης των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης σε αυτές τις περιοχές. Δίνοντας στην ουσία ισχυρά κίνητρα αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα..», ανέφερε στον «Ε.Τ."
Μέχρι χθες οι νέοι γιατροί ήταν μεν υπόχρεοι σε υπηρεσία υπαίθρου, αλλά με «παραθυράκια», ενώ δεν είχαν και κίνητρα για να στελεχωθούν τα απομακρυσμένα ιατρεία. Το μόνο κίνητρο που υπήρχε είναι ότι κατά το διορισμό στο ΕΣΥ ήταν απαραίτητη η προσκόμιση βεβαίωσης υπηρεσίας υπαίθρου. Αλλά αν κάποιος δεν σκόπευε να «κυνηγήσει» θέση στο ΕΣΥ, τότε μπορούσε να μην κάνει αγροτικό…
Με τη νέα διάταξη προστέθηκαν μια σειρά από ισχυρά κίνητρα γενικά για τους γιατρούς που πρόκειται να αποφοιτήσουν, αλλά και ειδικότερα για τους νέους γιατρούς που θα προτιμήσουν να εκπληρώσουν τη θητεία τους ως αγροτικοί γιατροί σε προβληματικές περιοχές.
Σε γενικές γραμμές θεσμοθετήθηκε ότι πριν από τη χορήγηση τίτλου ειδικότητας θα απαιτείται βεβαίωση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου ή νόμιμης απαλλαγής από αυτήν. Επίσης, για την πρόσληψη στον ΕΟΠΥΥ ή τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ θα απαιτείται επίσης βεβαίωση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Ενώ και ύστερα από κάθε εφημερία θα δίνεται η δυνατότητα 24ωρης ανάπαυσης, όπως ισχύει και για τους ειδικευμένους γιατρούς.
Τι προβλέπεται
Ειδικά όμως για τους νέους ιατρούς που θα στελεχώσουν άγονες περιοχές προβλέπεται:
· Για το διορισμό στο ΕΣΥ, την πρόσληψη στον ΕΟΠΥΥ ή τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, η προϋπηρεσία του αγροτικού ιατρού στις άγονες ή απομακρυσμένες ή νησιωτικές ή προβληματικές περιοχές της χώρας θα αναγνωρίζεται και θα υπολογίζεται εις πενταπλούν!.
· Απαγορεύονται οι μετακινήσεις. Οι αγροτικοί γιατροί θα μπορούν να μετακινούνται σε άλλα ιατρεία μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
· Aν μετά την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις κενές και κενούμενες θέσεις Κέντρων Υγείας – περιφερειακών ιατρείων στις παραπάνω περιοχές μείνει κενή μια θέση, έχει τη δυνατότητα ο υπάρχων αγροτικός γιατρός να παρατείνει τη θητεία του.
· Αν σε ένα Κέντρο Υγείας ανήκουν δύο ή περισσότερα περιφερειακά ιατρεία (αγροτικά), ο γιατρός με παράταση μπορεί να καλύψει τη θέση.
· Αν σε ένα περιφερειακό ιατρείο κενωθεί θέση, τότε μπορεί να καλυφθεί με νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος, χωρίς να πρέπει να τηρηθεί η προθεσμία των πέντε μηνών.
Δημοσιεύθηκε στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» στις 06.11.2013