Σε νέα βάση η Υγεία στην Ήπειρο!
1/1/2014
Απ’ ευθείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες τα Κέντρα Υγείας
 
ΣΕ ΝΕΑ ΒΑΣΗ Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!
 
ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ: Καμιά υπηρεσία δεν καταργείται, κανείς γιατρός δεν απολύεται, αντίθετα αναβαθμίζεται το «Χατζηκώστα», δημιουργούνται δυο νέες δομές στους Φιλιάτες και ενισχύονται τα νοσοκομεία Άρτας και Πρέβεζας…
 
Τι δήλωσε αποκλειστικά στον «Π.Λ.» ο Θεσπρωτός Υφυπ. Υγείας
 
• «Τα ποσά που θα δοθούν στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων της Ηπείρου για το 2014 θα είναι περίπου τα ίδια, που είχαν δοθεί το 2013. Αν προκύψει πρόσθετη χρηματοδότηση, αυτή θα καλυφθεί από το αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών». 

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, σε χθεσινές αποκλειστικές δηλώσεις του στον «Π.Λ.» ο Υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και λίγο νωρίτερα σ’ αυτό των Φιλιατών. 

Η παρουσία του Ηπειρώτη Υφυπουργού στην Ήπειρο, μέσα σε μια περίοδο γενικότερης αναταραχής στον κλάδο της Υγείας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γι’ αυτό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του έθεσαν τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής, ενώ δεν έκρυψαν και την ανησυχία τους για την λειτουργία των νοσοκομείων, με τη νέα μεταρρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο. 

Ερωτηθείς από τον «Π.Λ.» εάν θα επισκεφθεί και άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου, ο κ. Μπεζας ανέφερε ότι στις πρώτες προτεραιότητές του είναι να βρεθεί τις επόμενες μέρες στο νοσοκομείο της Πρέβεζας, που αντιμετωπίζει και τα περισσότερα προβλήματα, ενώ σημείωσε ότι σύντομα θα επιστρέψει στην Ήπειρο  μαζί με τον Γεν. Δ/ντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες για να δώσουν απαντήσεις επί τόπου στα προβλήματα που θα τους τεθούν. Πάντως απόφαση του Υπουργείου είναι να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου.

Η σύσκεψη στο «Χατζηκώστα»

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο «Χατζηκώστα», παρουσία του νέου Διοικητή Λάμπρου Γεωργόπουλου, των Δ/ντών της Ιατρικής Υπηρεσίας, της Νοσηλευτικής, της Διοικητικής και εκπροσώπων γιατρών και εργαζομένων του νοσοκομείου, τέθηκαν γενικότερα θέματα που αφορούν την υγεία. 

Ο Αντ. Μπεζας τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις της μεταρρύθμισης, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένα το «Χατζηκώστα». Ο Θεσπρωτός Υφυπουργός ρητά και κατηγορηματικά διαβεβαίωσε ότι το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» ούτε κλείνει, αλλά ούτε και αλλάζει μορφή, διαλύοντας έτσι τους φόβους μεταξύ των εργαζομένων που εκδηλώθηκαν και κατά την χθεσινή σύσκεψη. «Δεν καταργούνται κλινικές, ούτε πρόκειται να τεθεί κανείς σε διαθεσιμότητα, και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αβεβαιότητα στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Αντίθετα, στόχος μας είναι μέσα από διάφορες κινήσεις να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του», ανέφερε ο κ. Μπέζας. Και συμπλήρωσε ότι μπορούν να προσληφθούν γιατροί που έχουν περάσει τα Συμβούλια Κρίσης. Στο «Χατζηκώστα» ήδη τέσσερις  πέρασαν την διαδικασία και θα προσληφθούν όλοι. Χθες μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Μπέζας ανακοινώθηκε και η τοποθέτηση δυο επικουρικών γιατρών, ένας με ειδικότητα ορθοπεδικού κι ένας με ειδικότητα νευρολόγου. 

Παράλληλα ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα δόθηκαν στα δυο νοσοκομεία των Ιωαννίνων από 400.000 ευρώ σαν έκτακτη επιχορήγηση, για να καλυφθούν δαπάνες θέρμανσης. Παράλληλα, ο κ. Μπέζας σημείωσε ότι όλοι οι γιατροί που πέρασαν από τα Συμβούλια Κρίσης θα προσληφθούν στα νοσοκομεία της Ηπείρου.

Δεν κλείνουν τα Κέντρα Υγείας!

Ο Υφυπ. Υγείας, αναφερόμενος στο θέμα των Κέντρων Υγείας και σε όλα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα Κ.Υ. Αυτό που αλλάζει με τη νέα μεταρρύθμιση είναι ότι πλέον αυτά θα υπάγονται απευθείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει λειτουργική σχέση με τα νοσοκομεία, θα είναι ανεξάρτητα. «Θα λειτουργήσουν ως αναχώματα προς τα νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέζας. Η διοικητική αλλαγή που θα γίνει λοιπόν, κατά τον Υφυπουργό, θα είναι προς όφελος των Κ.Υ., αφού οι γιατροί θα παραμένουν εκεί και θα κάνουν τις εφημερίες τους.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό χθες ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» θα ζητήσει από την ΥΠΕ έναν επικουρικό παιδίατρο για το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, μια διαδικασία την οποία αναμένεται να εγκρίνει το Υπουργείο Υγείας, αφού η ειδικότητα αυτή κρίνεται αναγκαία για την περιοχή, μετά και την άφιξη των παιδιών της «Κιβωτού» στην ακριτική Πωγωνιανή. 

Στο Νοσοκομείο Φιλιατών 
 
Χθες ο Αντ. Μπεζας βρέθηκε και στο Νοσοκομείο Φιλιατών, όπου ανακοίνωσε τη δημιουργία και λειτουργία δύο νέων δομών, αυτή της Παρηγορητικής Θεραπείας για ασθενείς σε τελικό στάδιο και αυτή για τη νόσο Αλτσχάιμερ. 

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Φιλιατών Σπύρος Δερδεμέζης έθεσε στον Υφυπουργό αιτήματα του Νοσοκομείου, αμέσως μετά την επίσκεψη στους θαλάμους των ασθενών για τις ευχές των ημερών. Επίσης συζήτησαν λειτουργικά ζητήματα γύρω από την παραλαβή της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, τα οποία διευθετήθηκαν και ως εκ τούτου στο επόμενο τετράμηνο θα πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση κλινικών στην επέκταση του Νοσοκομείου.

Ο κ. Δερδεμέζης σημείωσε ότι το Νοσοκομείο Φιλιατών είναι καλά στελεχωμένο σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού , αναμένονται εντός των ημερών τρεις ακόμη γιατροί, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι το αίτημα για ενίσχυση με βοηθητικό προσωπικό θα βρει ανταπόκριση τη νέα χρονιά. 

«Θα προχωρήσουμε…»

Μετά το τέλος των χθεσινών επισκέψεών του στα νοσοκομεία «Χατζηκώστα» και Φιλιατών ο κ. Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε: «στο χώρο της Υγείας ξεκινήσαμε το 2013 και θα ολοκληρώσουμε το 2014 μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Στην πορεία υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων συναντούμε μπροστά μας αντιστάσεις και αντιδράσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δικαιολογημένες. Είμαστε βέβαια ότι με συνεννόηση, με διάλογο και με την αποφασιστικότητα, την οποία τουλάχιστον εμείς διαθέτουμε, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα προχωρήσουν. Και πρέπει να προχωρήσουν γιατί ο στόχος είναι  να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους Έλληνες πολίτες, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε έχουν απολέσει λόγω της κρίσης την ασφαλιστική τους ικανότητα. 

«Το 2013 ήταν η χρονιά που αφήσαμε πίσω μας τα δυσκολότερα. Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά της ανόδου της χώρας και της οικονομίας. Επειδή στους δύσκολους καιρούς το στήριγμά μας είναι οι άνθρωποι που αγαπάμε, εύχομαι σε όλους και σε όλες καλή χρονιά με υγεία και ευημερία για τους ανθρώπους που αγαπούν».

 Δημοσιεύθηκε στον "ΠΡΩΪΝΟ ΛΟΓΟ", στις 01.01.2014

10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr