Ομιλία του Υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ)
10/5/2014

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος,
Αγαπητοί Σύνεδροι,
Κυρίες και Κύριοι,
 
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά η πρόσκληση που μου απευθύνατε να παραστώ στο 7o Πανελλήνιο και 6ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.
 
Ας δούμε αρχικά σε ποιά κατάσταση βρίσκεται ο Τομέας της Υγείας στη χώρα μας αλλά και τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση έχει ασκήσει σοβαρή επίδραση σε βασικούς οικονομικούς δείκτες όπως το ΑΕΠ, το εισόδημα και την ανεργία, με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Από την άλλη μεριά, η οικονομική κρίση οδήγησε σε δημοσιονομικούς περιορισμούς και αυστηρά μέτρα, ιδιαίτερα στα κράτη εκείνα όπως η πατρίδα μας, που επηρεάστηκαν περισσότερο από την ύφεση, με άμεσο αντίκτυπο στη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.
 
Επειδή οι δαπάνες υγείας αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό των συνολικών δημόσιων δαπανών κάθε κράτους, υπάρχει τεράστια πίεση για μείωση του κόστους και αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των συστημάτων υγείας. Παράλληλα, η ανεργία σε πολλά κράτη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα επιβαρύνοντας με πρόσθετες προκλήσεις τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία τελούν ήδη υπό πίεση εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων που προϋπήρχαν της κρίσης, όπως,  το αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, ο πληθυσμός που γερνάει,  η αύξηση των χρονίων νοσημάτων και της πολύ – νοσηρότητας, η ραγδαία διάδοση της τεχνολογίας, οι ελλείψεις και η ανισοκατανομή των επαγγελματιών υγείας, καθώς και οι αυξανόμενες προσδοκίες των πολιτών.
 
Η πρόκληση επομένως που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ συγκεκριμένη. Είναι, πώς θα αυξήσουμε την οικονομική αποτελεσματικότητα και πώς θα εξασφαλίσουμε ταυτόχρονα καθολική πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη.
 
Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους, όλος ο τομέας της Υγείας στη χώρα μας  βρίσκεται στην καρδιά της πιο κρίσιμης μεταρρυθμιστικής διεργασίας που έχει συντελεστεί  τα τελευταία 35 χρόνια.
 
Για πρώτη φορά, μετά τη δημιουργία του ΕΣΥ πριν από 3 δεκαετίες, υπάρχουν χειροπιαστά σημάδια ότι χρονίζουσες παθογένειες του παρελθόντος έχουν αρχίσει να θεραπεύονται και βαθειά εγκατεστημένες στρεβλώσεις έχουν αρχίσει να διορθώνονται. Κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία αποτελεί η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ με τη μετατροπή του σε έναν σύγχρονο εθνικό ασφαλιστικό φορέα υγείας και η ανάπτυξη ενός ενιαίου, καθολικού και δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποτελεί και το κομβικό ζητούμενο κάθε σύγχρονου συστήματος Υγείας.
 
Αντίστοιχες μεταρρυθμιστικές ενέργειες, έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται σε όλους τους επιμέρους τομείς της Υγείας, όπως είναι, στην παροχή και αποζημίωση των φαρμάκων, στη βελτίωση της διαχείρισης των νοσοκομείων, στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος αποζημίωσης των νοσηλίων, στη λειτουργία του ΕΚΑΒ, στη βελτίωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.
 
Μπορεί σε ορισμένες από αυτές τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες να έχει γίνει χρήση του "εργαλείου" της κινητικότητας – διαθεσιμότητας, θέλω όμως να επισημάνω ότι στο Υπουργείο Υγείας δεν υπήρξε καμία απόλυση προσωπικού αλλά εσωτερική κινητικότητα, και ότι εντελώς αντίθετα το Υπουργείο λειτούργησε ως φορέας υποδοχής, όπως στην περίπτωση των σχολικών φυλάκων ή των νοσηλευτριών του Υπουργείου Παιδείας.
 
Μεγαλύτερου βέβαια μεγέθους - όπως ανέφερα και προηγουμένως- είναι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,  που υλοποιείται με την επιστημονική καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και η οποία ενσωματώνει σταδιακά τις πάγιες διαχρονικές θέσεις των ελληνικών επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, όπως η ΕΝΕ.
 
Τι θα κερδίσει ο πολίτης από αυτή τη μεταρρύθμιση για την ΠΦΥ που θεσμοθετήθηκε με τον ν.4238/2014;
 
- Προσβάσιμες γεωγραφικά υπηρεσίες από κάθε σημείο της επικράτειας.
 
- Ποιότητα και συνέχεια στη φροντίδα και ελκυστικές υπηρεσίες σε τέτοιο βαθμό, που να αποτελούν πρώτη επιλογή ακόμη και στις αστικές περιοχές.
 
- Κάθε πολίτης θα έχει το γιατρό του, όσο πιο κοντά γίνεται στο σπίτι του και τη στιγμή που τον έχει ανάγκη.
 
- Ο οικογενειακός ιατρός σε συνεργασία με τον κοινοτικό νοσηλευτή, τη μαία, τον επισκέπτη υγείας, τον φυσικοθεραπευτή και άλλους επαγγελματίες υγείας, θα παρέχουν ολοκληρωμένη κατ’ οίκον φροντίδα και θα διασφαλίζουν τη διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες, όπως οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
 
- Οικονομικά προσιτές υπηρεσίες σε όλους.      
 
- 24ωρη κάλυψη για έκτακτα περιστατικά, έγκαιρη αντιμετώπιση για μη επείγουσες περιπτώσεις και συνέχεια της φροντίδας για χρόνιες παθήσεις.
Παράλληλα, με την πλήρη και ολοκληρωμένη λειτουργία του νέου συστήματος, θα εξοικονομηθούν πόροι ώστε να διατεθούν για υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και θα βελτιοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του ανθρώπινου δυναμικού.
 
Για να υλοποιηθούν όλοι  αυτοί οι στόχοι, οι βασικοί συμμετέχοντες στο εγχείρημα, που είναι οι Γενικοί Ιατροί, οι Οικογενειακοί Ιατροί και οι Νοσηλευτές, θα πρέπει να εκπαιδευθούν ουσιαστικά και ολοκληρωμένα. Ήδη, αυτή η διαδικασία έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με τον Π.Ο.Υ., ο οποίος εκπονεί ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και για το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί  το Προεδρείο της ΕΝΕ.
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Η συμβολή των Νοσηλευτών στο σύστημα Υγείας είναι αδιαμφισβήτητη και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο ρόλος των Νοσηλευτών είναι πρωταγωνιστικός. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι προσφέρετε σημαντικό έργο, σε όλα τα επίπεδα περίθαλψης και ότι από εσάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς μας.
 
Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως είναι η έλλειψη προσωπικού, οι χαμηλές απολαβές, οι αντίξοες συνθήκες εργασίας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δίνετε όλο σας τον εαυτό, για να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά στις ανάγκες των συμπολιτών μας.
 
Θέλω να εκφράσω δημόσια, εκ μέρους του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη μας προς το νοσηλευτικό προσωπικό, γιατί παρέχετε εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες, και συμβάλλετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση της ασθένειας.
 
Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό σας ρόλο στη διατήρηση υψηλού επιπέδου φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα στη σημερινή αρνητική οικονομική συγκυρία, βλέπουμε θετικά πολλά θεσμικά σας αιτήματά, όπως την αναγκαιότητα για Ενιαία Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική Εκπαίδευση,με παράλληλη διασφάλιση της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Ανάπτυξης,  ώστε να προσφέρεται διαρκής θεωρητική ενημέρωση και πρακτική κατάρτιση του νοσηλευτή στις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις.
 
Με τη θεσμική αυτή παρέμβαση θα επέλθει και η διαχρονικά ζητούμενη εκπαιδευτική και κοινωνική αναβάθμιση του ανθρωπιστικού επαγγέλματος του Νοσηλευτή, αποτελώντας θετικό ερέθισμα για τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τη Νοσηλευτική Επιστήμη.
 
Ένα άλλο θεσμικό αίτημά σας που είναι η αναβάθμιση και η επέκταση των Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων, από τις τέσσερις που είναι σήμερα, είμαστε θετικοί να το δούμε πιο διεξοδικά, όπως και τον καθορισμό και την κοστολόγηση των νοσηλευτικών πράξεων.
 
Επίσης, θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κοινοτικού Νοσηλευτή στο ΠΕΔΥ. Σήμερα, και σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται  το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η κοινοτική νοσηλευτική, στη βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού. 
 
Η εξέλιξη της νοσηλευτικής επιστήµης, της τεχνολογίας, οι ευρωπαϊκές συνθήκες, τα νέα νοσήματα, ο δηµογραφικός – υγειονομικός χάρτης, η µεταναστευτική πολιτική και η υπάρχουσα  νομοθεσία, με πιο πρόσφατο τον Ν. 4238/2014 για την ανάπτυξη του ΠΕΔΥ, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη σαφούς προσδιορισμού του πεδίου δράσης των νοσηλευτών στην κοινότητα, καθορίζοντας σαφώς τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους, καθώς επίσης και την επαγγελματική τους σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ασθενή, τον οικογενειακό ιατρό, τους ιατρούς ειδικότητας και ευρύτερα τις υπηρεσίες υγείας.
 
Να προσθέσω ακόμη, ότι επανεκτιμώντας τα δεδομένα και με στόχο την αξιολόγηση περισσότερων δυναμικών χαρακτηριστικών, προχωρούμε στην άρση του αποκλεισμού των Νοσηλευτών ΤΕ από τις κρίσεις για τη νοσηλευτική ιεραρχία, καθώς μέχρι πρότινος το προνόμιο αυτό το κατείχαν μόνο οι νοσηλευτές ΠΕ. Ήδη εξεδόθησαν οι 3 πρώτοι Οργανισμοί Νοσοκομείων (ΕΕΣ - Νοσοκομείο  Χίου - Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου) που αποκαθιστούν τη συγκεκριμένη αδικία, μετά από συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με την ΕΝΕ.
 
Με το Ν. 4223/2013 (αρθρ.54) άρθηκε επίσης πρόσφατα ο αποκλεισμός για τη μετάταξη των συνυπηρετούντων συζύγων και οι αμοιβαίες μετατάξεις, δίνοντας ανάσα σε εκατοντάδες οικογένειες νοσηλευτών.
 
Την ίδια στιγμή ξεκίνησαν να ορίζονται τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και θα επιλυθούν σωρεία αιτημάτων νοσηλευτών που λιμνάζουν εδώ και χρόνια.
Τέλος, θέλω να σας ενημερώσω, ότι στο πλαίσιο της πολιτικής της σταδιακής ενίσχυσης του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό, και κυρίως σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, προχωρούμε στην πρόσληψη 1.200 ατόμων, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 650 θα είναι νοσηλευτές. Αυτοί θα προστεθούν στους 200 νοσηλευτές που έρχονται τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Υγείας από τη διαθεσιμότητα – κινητικότητα του Υπουργείου Παιδείας. Να θυμίσω εδώ, αν και είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζετε γιατί σας ενδιαφέρει άμεσα, ότι έχει να προσληφθεί από το 2008 μόνιμος νοσηλευτής στο ΕΣΥ. Ο στόχος είναι, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που υπάρχουν στη διαδικασία των προσλήψεων, να φύγει η χώρα μας από την τελευταία θέση των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς την αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού και πληθυσμού.
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Είμαστε βέβαιοι, παίρνοντας και αφορμή από τη διοργάνωση του Συνεδρίου σας, ότι θα συνεχίσετε σταθερά την αναβάθμιση του κλάδου σας και την επιστημονική και κοινωνική του καταξίωση. Εμείς, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είμαστε στο πλευρό σας και ενθαρρύνουμε αυτήν την προσπάθεια.
 
Το έχω ξαναπεί τον τελευταίο χρόνο και το επισημαίνω και σήμερα: Καμία αλλαγή στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας δεν θα έχει όφελος για τους πολίτες και τους ασθενείς, αν δεν προκύψει μετά από τη στενή συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας με τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό. Όλοι πρέπει να ενεργούμε ως ομάδα. Κανείς μας δεν μπορεί να καταφέρει κάτι από μόνος του.
 
Θερμά συγχαρητήρια, στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος για τις προσπάθειές της που βρίσκουν ευρεία ανταπόκριση στο νοσηλευτικό σώμα.
Εύχομαι να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι  εργασίες του Συνεδρίου σας.
 
Σας ευχαριστώ!

 

10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr