Απάντηση του Υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Ζερδελή, σχετικά με το ΠΕΔΥ Λήμνου
29/5/2014

 

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, ξεκινώ από το θέμα το οποίο θέσατε και το οποίο για μας είναι θέμα ηθικής τάξης σε σχέση με την εκπαιδευτική άδεια της συγκεκριμένης ιατρού. Νομίζω ότι εδώ πρέπει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, διότι αφήνετε σαφώς υπονοούμενα – το είπατε στην πρωτολογία σας αλλά και γραπτώς στην επίκαιρη ερώτησή σας – περί παράνομων – υποτίθεται – ενεργειών του Υπουργείου Υγείας. Νομίζω ότι θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικοί, αλλά φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα η αλαζονεία σας – όχι η δική σας προσωπικά, αλλά γενικά του κόμματός σας – δεν σας αφήνει να είστε προσεκτικοί σε τέτοια ζητήματα.
 
Λέτε ότι δεν προβλέπεται από το νόμο. Σύμφωνα με το ν. 3252/2004, «μόνιμοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και μόνιμοι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ – ο ΕΟΠΥΥ είναι ο καθολικός διάδοχος των κλάδων υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων – οι οποίοι έχουν πτυχίο Ιατρικής, μπορούν να τοποθετούνται για απόκτηση ειδικότητας με απόφαση του Υπουργού Υγείας μετά από γνώμη του ΚΕΣΥ, ως υπεράριθμοι άμισθοι. Για το σκοπό αυτό χορηγείται υποχρεωτικά από την υπηρεσία τους εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές, ισόχρονη με τη διάρκεια της ειδίκευσής τους».
 
Για τη γιατρό, λοιπόν, στην οποία αναφέρεστε, τα στοιχεία του φακέλου τα οποία τηρεί το Υπουργείο δείχνουν τα εξής: Η συγκεκριμένη ιατρός, η οποία πράγματι υπηρετούσε ως υπάλληλος στη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ Μυτιλήνης και μάλιστα στην Υγειονομική Υπηρεσία Μύρινας Λήμνου, με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατέθεσε αίτηση στο Υπουργείο Υγείας συνοδευόμενη από απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ με την οποία της εγκρίθηκε εκπαιδευτική άδεια τεσσάρων ετών με αποδοχές, όπως προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να ασκηθεί στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής.
 
Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Προσωπικού του Υπουργείου Υγείας απευθύνθηκε προς το ΚΕΣΥ προκειμένου να λάβει τη σχετική γνωμάτευση. Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΣΥ έδωσε τη σχετική γνωμάτευση και ενέκρινε την τοποθέτησή της στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης για την άσκησή της στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής και κατόπιν αυτών το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την ανάλογη διοικητική πράξη – υπουργική απόφαση, προκειμένου να τοποθετηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Η σύμβασή της με το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης άρχισε στις 22 Νοεμβρίου του 2013 και ολοκληρώνεται στις 21 Νοεμβρίου του 2017.
 
Πού βλέπετε, λοιπόν, την παρανομία; Βλέπετε φαντάσματα ή γνωρίζετε την πραγματικότητα και θέλετε με κάποιον τρόπο να λαϊκίσετε, δημιουργώντας εντυπώσεις; Η γιατρός είχε δικαίωμα να ζητήσει εκπαιδευτική άδεια. Δεν μπορούσαμε να της στερήσουμε το δικαίωμα να έχει εκπαιδευτική άδεια, όπως οποιοσδήποτε υγειονομικός υπάλληλος ο οποίος υπηρετεί σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ. Δόθηκε, λοιπόν, αυτή η εκπαιδευτική άδεια για να αποκτήσει ειδικότητα και μάλιστα μία κρίσιμη ειδικότητα, αυτή της Γενικής Ιατρικής, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας.
 
Ως προς το ζήτημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νησί της Λήμνου, το οποίο δοκιμάστηκε πρόσφατα και από τους σεισμούς, υπήρχε πράγματι υγειονομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, η Υγειονομική Υπηρεσία της Μύρινας η οποία υπαγόταν στη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας της Μυτιλήνης με τρεις γιατρούς και δύο άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Απ ‘ αυτούς τους τρεις γιατρούς, οι δύο γιατροί δεν επέλεξαν να περάσουν στο καινούργιο σύστημα. Η μία γιατρός είναι η συγκεκριμένη, η οποία έχει πάρει εκπαιδευτική άδεια.
 
Στη Λήμνο, όμως, υπάρχει το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου το οποίο λειτουργεί και ως Κέντρο Υγείας και παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Εκεί υπηρετούν δύο ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου. Σήμερα μετακινείται ο διευθυντής από τη Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ της Μυτιλήνης και για δεκαπέντε μέρες θα βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου μαζί με μία ιατρό από το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
 
Την επόμενη εβδομάδα επιστρέφει στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου η γιατρός η οποία είχε τοποθετηθεί για δύο βδομάδες στον ¶η Στράτη.
Στη Λήμνο λειτουργούν ακόμα τρία αγροτικά περιφερειακά ιατρεία με δύο ιατρούς και όταν παραστεί ανάγκη το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου στέλνει γιατρούς.
 
Επιπλέον, στη Λήμνο ο ΕΟΠΥΥ έχει συνάψει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς, δύο παθολόγους, έναν οφθαλμίατρο και δύο γιατρούς άνευ ειδικότητας, ουσιαστικά δηλαδή οι ιατρικές υπηρεσίες στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παρέχονταν από τη δομή του ΕΟΠΥΥ που υπήρχε στο νησί, καλύπτονται πλήρως από το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου και μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
 
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, μην συνεχίζετε αυτή την ιστορία. Αναφέρεστε σε άλλες διατάξεις νόμου και όχι σε αυτές τις οποίες επικαλέστηκα εγώ, γιατί σας αδικεί αυτό το οποίο κάνετε και μην προσωποποιείτε μία διαμάχη την οποία μπορεί να έχετε σε τοπικό επίπεδο.
 
Αναφέρθηκα στο άρθρο 35 στην παράγραφο 1 του νόμου 3252/2004 και σας διάβασα ξεκάθαρα την πρόβλεψη του νόμου, που λέει ότι για το σκοπό αυτό χορηγείται υποχρεωτικά από την Υπηρεσία εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές, ισόχρονη με τη διάρκεια της ειδίκευσής τους. Όσα χρόνια είναι αυτή η ειδίκευση χορηγείται άδεια, δεν χρειάζεται γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, χρειάζεται μόνο γνώμη του ΚΕΣΥ. Και το τελειώνουμε αυτό το θέμα. Είναι απόλυτα νόμιμες οι ενέργειες που έκανε το Υπουργείο Υγείας και δεν θα μπορούσε το Υπουργείο Υγείας κάτω από τη συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε ενέργειες οι οποίες δεν θα ήταν σύννομες.
 
Έρχομαι τώρα στο πιο ουσιαστικό της ερώτησης. Κάθε μεταρρύθμιση χρειάζεται και κάποιο χρόνο για να μπορέσει να ορθοποδήσει. Όταν ζητάς από ιατρούς να αφήσουν τα ιατρεία τους και να επιλέξουν να πάνε στο καθεστώς της πλήρους κι αποκλειστικής απασχόλησης, είναι φυσιολογικό ορισμένοι γιατροί να μην δεχτούν. Δικαίωμά τους είναι να μην το δεχτούν. Χρειάζεται κάποιος χρόνος λοιπόν για να καλυφθούν τα κενά τα οποία δημιουργούνται. Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό το ότι προωθείται μια μεταρρύθμιση στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που είναι ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη χώρα στον τομέα της υγείας από τη δημιουργία του ΕΣΥ και καθώς περνάει ο χρόνος και καθώς η μεταρρύθμιση αυτή «κλειδώνει» στα διάφορα ζητήματά της, τα οφέλη προς τους πολίτες είναι ορατά.
 
Εδώ να υπενθυμίσω ότι έχουμε πάρει την έγκριση για εννιακόσιες θέσεις ειδικευμένων γιατρών οι οποίοι θα έρθουν να τοποθετηθούν ως επικουρικοί ιατροί σε όλες τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ, του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, Κέντρα Υγείας και Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ και προφανώς κάποιοι από αυτούς τους γιατρούς θα θέλουν να καλύψουν και τα κενά που υπάρχουν στη δομή υγείας της Λήμνου, τη συγκεκριμένη δομή υγείας στην οποία αναφερθήκατε.
 
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση κατανομής των γιατρών ανά ειδικότητα και ανά γεωγραφική περιφέρεια και το επόμενο διάστημα θα γίνει η προκήρυξη αυτών των θέσεων.
 
Το ΠΕΔΥ, το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, όμως, το οποίο αντιπαλεύετε και το οποίο δεν ψηφίσατε, όπως δεν ψηφίζετε οτιδήποτε καινοτόμο, προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό έρχεται, έχει ήδη προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Εδώ θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά.
 
Η πρόσβαση στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ – αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να ακουστεί – είναι πλέον καθολική, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την κοινωνική, οικονομική, ασφαλιστική τους κατάσταση και ικανότητα, μπορούν να έχουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, συνταγογράφηση και διαγνωστικές εξετάσεις, όπου λειτουργούν τα διαγνωστικά εργαστήρια στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ. Έχουν αυτή τη δυνατότητα όλοι απολύτως, ακόμα και αυτοί οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι ή έχουν απωλέσει λόγω της κρίσης την ασφαλιστική ικανότητα τους.
 
Όπως ανακοίνωσε μάλιστα χθες ο Πρωθυπουργός της χώρας, από τις επόμενες ημέρες το κράτος θα προσφέρει δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη και στους ανασφάλιστους, κάτι το οποίο δεν γινόταν μέχρι σήμερα. Το σημαντικό είναι ότι η πρόσβαση στη νοσοκομειακή περίθαλψη, δηλαδή στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, των ανασφάλιστων θα γίνεται μέσα από τις μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας.
 
Οι γιατροί των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας θα κάνουν την παραπομπή, θα πιστοποιούν δηλαδή ότι ο ανασφάλιστος χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη και όταν αυτοί το πιστοποιούν, τότε ο ανασφάλιστος θα μπορεί να έχει πλήρη νοσοκομειακή περίθαλψη. Θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.
 
Το ΠΕΔΥ λοιπόν, το οποίο εσείς πολεμάτε και το οποίο καταψηφίσατε, ήδη έχει προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία, η οποία δοκιμάζεται αυτή την περίοδο από την κρίση.
 
Ευχαριστώ.

 

 

10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr