Εκλογική «γυμναστική» στη Νέα Δημοκρατία με κατάρτιση ψηφοδελτίων
30/07/2011

 

Εκλογική «γυμναστική» στη Νέα Δημοκρατία με κατάρτιση ψηφοδελτίων
 
Της Μαρίας Σπυράκη

Η ΝΔ βρίσκεται σε καθεστώς παρατεταμένης εκλογικής ετοιμότητας. Ο βαθμός του συναγερμού είναι μάλιστα τόσο υψηλός, που μέχρι την αρχή του Σεπτεμβρίου θα έχουν κλείσει τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλες τις περιφέρειες και θα μείνουν κενά μόνο τα ονόματα που θα πλαισιώσουν το Επικρατείας υπό το Σταύρο Δήμα. Στη Λ. Συγγρού δεν θέλουν να ξαναζήσουν τις ημέρες του φθινοπώρου του 2009, όταν ο Κώστας Καραμανλής προκήρυξε εκλογές και στη Ρηγίλλης έτρεχαν άρον-άρον να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια. Ήδη οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αποσαφηνίζουν τις προθέσεις τους.
 
Ο Δημήτρης Σταμάτης δεν θα είναι υποψήφιος, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος επέλεξε την Α΄ Πειραιώς αντί του Επικρατείας, ενώ ανάλογα κινείται και ο γ. γ. της Κ.Ε. Ανδρέας Λυκουρέντζος, που παρά την πρόβλεψη του καταστατικού θα είναι υποψήφιος στην Αρκαδία. Η τύχη του Γιάννη Μιχελάκη και του Χρύσανθου Λαζαρίδη είναι στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά, αφού οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι σε κανέναν δεν έχει υποσχεθεί θέση στο Επικρατείας. Παράλληλα, ο κύβος ερρίφθη και όλοι οι εν ενεργεία βουλευτές θα είναι υποψήφιοι, εφόσον το επιθυμούν. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει, ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα κάνει κινήσεις ώστε να προχωρήσει η «εθελουσία έξοδος» φθαρμένων στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει επίσης αποφασίσει να απορρίψει ενδεχόμενη πρόταση για διεξαγωγή εκλογών με λίστα λόγω της οικονομικής κρίσης, με το βασικό επιχείρημα ότι σε «μια εποχή απαξίωσης των πολιτικών μόνο οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν».
 
Στην Α΄ Αθηνών όπου θα διεξαχθεί «η μητέρα όλων των μαχών» θα είναι υποψήφια και η Αλεξία Έβερτ, παράλληλα με την Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Νότη Μηταράκη, το Βασίλη Κικίλια, το Μανώλη Αγγελάκα και τους Νικήτα Κακλαμάνη και Μαριέττα Γιαννάκου που επαναδιεκδικούν έδρες. Στη Β΄ Αθηνών θα ξαναπροσπαθήσουν οι Λευτέρης Ζαγορίτης και Κατερίνα Παπακώστα, θα δώσουν πρώτη φορά τη μάχη ο Γιάννης Μανώλης και η Βασιλική Τζιότζολα αλλά και ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος. Στην περιφέρεια Αττικής δεν θα είναι τελικά υποψήφιος ο Πέτρος Δούκας, μετά την έντονη διαμαρτυρία του Γιώργου Βλάχου, ενώ μια έδρα θα διεκδικήσει ο πρώην βουλευτής Θανάσης Κατσιγιάννης και ο πρώην γ.γ. Ενημέρωσης Πάνος Λειβαδάς. Στη Β΄ Πειραιώς θα είναι υποψήφιος ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ενώ η πρόταση για πιθανή υποψηφιότητα του Σάββα Καλεντερίδη σε περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδος απερρίφθη.
 
Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα είναι υποψήφιος στη Μεσσηνία, όπου τελικά δεν θα πολιτευθεί ο Κώστας Πτωχός, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας παρά το αρχικό ενδιαφέρον. Υποψήφιος θα είναι πάλι ο πρώην βουλευτής Κώστας Σαμπαζιώτης.
 
Στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα καταλάβει τη μία έδρα. Επίσης κινούνται ήδη ως υποψήφιοι ό Στράτος Σιμόπουλος, ο Δημήτρης Πανοζάχος πρώην Περιφερειάρχης Ηπείρου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ και οι κυρίες ¶ννυ Ευθυμίου και Λιάνα Γιούτα. Μάλιστα, η δραστηριότητα του κ. Σιμόπουλου έχει ενοχλήσει νυν βουλευτές σε βαθμό που μηνύματα να φθάσουν στη Λ. Συγγρού. Τελευταίο παράδειγμα η διοργάνωση εκδήλωσης για τον τουρισμό, στην οποία τελικά δεν παρέστη ο κ. Σαμαράς. Ο Δημήτρης Σταμάτης, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, δεν θα είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη και δεν θα κατέλθει στις εκλογές, όπως αποσαφηνίζει με δήλωσή του στην «ΗτΣ». Στη Β΄ Θεσσαλονίκης θέση στη λίστα έχει κλείσει η Ανθή Σαλαγκούδη, θυγατέρα του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης της ΝΔ. Στην Πιερία θα είναι υποψήφιος ο Αποστόλης Πόδας, ενώ ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος, κάνει δεύτερες σκέψεις. Στην Πέλλα ο άνθρωπος του Αντώνη Σαμαρά είναι ο μηχανικός Διονύσης Σταμενίτης, αναπληρωτής τομεάρχης Δημοσίων Έργων. Στην Καστοριά υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο Γιώργος Ντίνας και ο Πασχάλης Γκέτσιος.
 
 Στη Θεσσαλία έχουν ήδη συμπληρωθεί οι λίστες σε όλους τους νομούς με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς ωστόσο να αναμένεται θεαματική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Στη Λάρισα υποψήφια θα είναι η πρώτη επιλαχούσα σε σταυρούς, μετά την εκλογή του Κώστα Αγοραστού στην περιφέρεια, Μαίρη Καμηλαράκη. Στη λίστα αναμένεται να συμπεριληφθεί επίσης και ο Γ. Αδαμούλης ιδιοκτήτης φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης. Στη Μαγνησία η ανανέωση μάλλον δεν προχωρεί αφού εκτός από τη Ζέττα Μακρή, που πήγε αναπάντεχα καλά για τη ΝΔ στις δημοτικές εκλογές στο Βόλο, υποψήφιος ενδιαφέρεται να είναι και ο Γιώργος Σούρλας, σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά για θέματα διαφάνειας.
 
 Αντίθετα στην Καρδίτσα δεν θα είναι υποψήφιος ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος την τελευταία φορά εξελέγη βουλευτής Επικρατείας, ενώ μία έδρα θα διεκδικήσει ο πρώην βουλευτής  Γιώργος Αναγνωστόπουλος, γιός του πρώην υπουργού Θόδωρου Αναγνωστόπουλου. Εκτός λίστας φαίνεται ότι μένει για προσωπικούς λόγους ο Νίκος Παπάς. Στα Τρίκαλα, παρά τα περί του αντιθέτου φημολογούμενα, ο Σωτήρης Χατζηγάκης θα είναι υποψήφιος. Μάχη για μια έδρα θα δώσουν ο πρώην νομάρχης Ηλίας Βλαχογιάννης και η εκπαιδευτικός Ζέφη Νικολάου.
 
Στην Κέρκυρα ο Στέφανος Γκίκας θα δώσει τη μάχη για τη δεύτερη έδρα στο νησί. Στα Δωδεκάνησα θα είναι υποψήφιος ο Παντελής Μαραβέλιας και ο πρώην περιφερειάρχης Μπάμπης Κόκκινος και στη Λέσβο ο πρώην νομάρχης και υποψήφιος περιφερειάρχης Παύλος Βογιατζής. Στη Θεσπρωτία τη μονοεδρική θα διεκδικήσει με αξιώσεις ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας. Στην ¶ρτα θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπαδημητρίου γιός του πρώην βουλευτή.
 
Στο Κιλκίς ο Σάββας Τσιτουρίδης έχει πάρει το «πράσινο φώς» από τη Λ. Συγγρού μετά το κλείσιμο της υπόθεσης των ομολόγων, ενώ στην Καβάλα υποψήφιος θα είναι ο πρώην υπουργός Γιώργος Καλαντζής και στη Δράμα ο πρώην βουλευτής Σταύρος Δαϊλάκης. Στις Σέρρες δεν θα είναι τελικά υποψήφιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, γιός του Αχιλλέα Καραμανλή. Παρά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν, ο ανιψιός του ιδρυτή της ΝΔ δεν φέρεται προς το παρόν να επιδιώκει να πολιτευθεί.
 
Στη Θράκη αναζητείται υποψήφιος από τη μειονότητα. Την Τρίτη θα γίνει μάλιστα και η πρώτη συγκέντρωση της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στη Σμύνθη, υπό τον ¶κη Γεροντόπουλο, αναπληρωτή εκπρόσωπο. Ο κ. Γεροντόπουλος θα πολιτευθεί στον Έβρο, ενώ στην Ξάνθη μια θέση στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να έχει και ο πρώην νομάρχης και υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης.
 
Οι υποψήφιοι σε Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία
Στην Ηλεία υποψήφια θα είναι η νυν βουλευτής Επικρατείας Διονυσία Αυγερινοπούλου και ο δημοσιογράφος Διαμαντής Σεϊτανίδης. Ο Μενέλαος Δασκαλάκης και η Φεβρωνία Πατριανάκου θα διεκδικήσουν έδρα στη Λακωνία, ο Χρήστος Γραμματικόπουλος στην Αργολίδα και η Μαρία Τροχάνη στην Αρκαδία. Στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι πάλι υποψήφιοι ο πρώην βουλευτής Σπήλιος Λιβανός και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Παπαναστασίου. Στην Κορινθία θα κατέλθει υποψήφιος ο Χρίστος Δήμας, πανεπιστημιακός στο Λονδίνο γιός του αντιπροέδρου της ΝΔ και ο υποψήφιος δήμαρχος Κορίνθου Κώστας Γιώτης. Στη Βοιωτία δεν θα συμπεριληφθεί στη λίστα ο Ευάγγελος Μπασιάκος, ενώ υποψήφιος θα είναι ο Ανδρέας Κουτσούμπας.
 
Σκληρή μάχη στην Κρήτη
Στην Κρήτη η ΝΔ θα δώσει σκληρή μάχη για τη διατήρηση των εδρών της, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την είσοδο ή μη της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Βουλή. Στο Ρέθυμνο η μετακόμιση της Όλγας Κεφαλογιάννη στην Α΄ Αθηνών αφήνει ανοικτό το πεδίο για την κάθοδο του Κώστα Σχοινά. Κορυφαίο στέλεχος της Συγγρού επικοινώνησε με τον κ. Σχοινά στις ΗΠΑ όπου βρίσκεται για σπουδές και του ζήτησε να είναι υποψήφιος. Ως δεύτερο όνομα φέρεται ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανιψιός του πρώην υπουργού και γιός του προέδρου της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου. Στο Ηράκλειο τη δεύτερη έδρα της ΝΔ, που το 2009 κέρδισε ο Λευτέρης Αυγενάκης που προσχώρησε στη Δημοκρατική Συμμαχία, αναμένεται να διεκδικήσει ο ξενοδόχος Γιάννης Οικονόμου, στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, ενώ δεν έχει κλείσει η υποψηφιότητα του Γρηγόρη Πασπάτη προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου. Στα Χανιά την έδρα της ΝΔ, που το 2009 κέρδισε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, θα διεκδικήσει ο Μανούσος Βολουδάκης.
 
(Εφημερίδα «Ημερησία», Σάββατο 30 Ιουλίου 2011)

 

10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr