Οδοιπορικό στα χωριά των Φιλιατών και της Μουργκάνας... Ματιές στην άλλη Ελλάδα...
30/11/2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο καιρός βαρύς... Όπως είναι οι περισσότερες μέρες στα ορεινά της Ηπείρου. Τα σύννεφα είχαν ακουμπήσει τις κορφές της Μουργκάνας και η ομίχλη είχε τυλίξει τα περισσότερα χωριά.

Το οδοιπορικό ξεκίνησε από τους Φιλιάτες. Μια ζωντανή κωμόπολη, έδρα του δήμου που εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση, με πολλά χωριά να ακουμπούν στα σύνορα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τα χωριά αυτά είναι ο προορισμός για τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου Κώστα Τρομπούκη, τον βουλευτή Θεσπρωτίας και Υφυπουργό Εργασίας Αντώνη Μπέζα, τον δήμαρχο της περιοχής Σπύρο Παππά και συνεργάτες τους.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η επίσκεψη έχει δύο βασικούς στόχους. Να δουν επιτόπου προβλήματα, κυρίως αυτά που σχετίζονται με την ασφάλεια και την εγκληματικότητα κι αφετέρου να μιλήσουν με τους λιγοστούς κατοίκους που επιμένουν να κρατούν ζωντανή την οριογραμμή!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κεραμίτσα, Ραβενή, πιο χαμηλά, κοντά στον Καλαμά η Λεπτοκαρυά και μετά ανηφορίζοντας στα βουνά της Μουργκάνας, η Λίστα, ο Λιας, ο Τσαμαντάς, για να καταλήξει η διαδρομή αυτή στη Σαγιάδα, πάλι στην οριογραμμή...
 
«Άδεια μαντριά γεμάτα λύκους...». Η φράση της ηλικιωμένης γυναίκας στην Κεραμίτσα, είναι ενδεικτική της κατάστασης που βιώνουν τα περισσότερα χωριά της Ηπείρου. Οι κάτοικοι χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν και η επιστροφή νέων μένει όνειρο μακρινό...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Συγκεντρωμένοι στα καφενεία. Γύρω από τη σόμπα που καίει για να μετριάσει το κρύο. Ακούν με μεγάλη ανακούφιση ότι στο εξής θα μπορούν κάθε Πέμπτη να απευθύνονται στο κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου, στους Φιλιάτες, όπου θα βρίσκεται γιατρός, προκειμένου να γράφουν τα φάρμακά τους. Και με ακόμη μεγαλύτερη ότι θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν σύντομα κι από αγροτικό γιατρό της Λεπτοκαρυάς.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Οι εικόνες είναι σχεδόν ίδιες σε όλα τα χωριά. Το καφενείο είναι το κύτταρο που τα κρατά ζωντανά. Εδώ θα πουν τα καθημερινά τους νέα, θα θυμηθούν ιστορίες, θα δουν τηλεόραση...
 
«Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να μην έχουμε ανασφαλείς κατοίκους. Να είναι η αστυνομία παρούσα, όσο πιο συχνά γίνεται... Να είναι δίπλα στον πολίτη», τονίζει ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Τρομπούκης.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η κυρία Μαρία είναι αυτή που κρατά ανοιχτό το καφενείο στη Λίστα. Το καφενείο είναι και μικρό σούπερ μάρκετ καθώς πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων. «Το καλοκαίρι υπάρχει κόσμος, το χειμώνα τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα...».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αυτοί οι λιγοστοί κάτοικοι και οι παρέες των κυνηγών που εξορμούν κυρίως τα Σαββατοκύριακα κρατούν τον τόπο ζωντανό.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στο Λια, το χωριό που έγινε διάσημο, μέσα από τα βιβλία του Νίκου Γκατζογιάννη, λειτουργεί τμήμα συνοριακής φύλαξης. Από δω ξεκινούν περιπολίες για ολόκληρη την περιοχή.
 
«Η κατάσταση χρόνο με το χρόνο αλλάζει. Τα προβλήματα δεν είναι ίδια με εκείνα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε πριν από είκοσι χρόνια στη μεθόριο. Και η αστυνομία προσαρμόζει τον σχεδιασμό της στα νέα δεδομένα. Ο στόχος όμως παραμένει πάντα ίδιος. Και είναι δίπλα στον πολίτη, να διευκολύνει τον πολίτη», υπογραμμίζει ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Τρομπούκης.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Οι κάτοικοι υπογραμμίζουν ότι η εγκληματικότητα είναι μειωμένη. Τα κρούσματα κλοπών ή διαρρήξεων περιορισμένα.
 
Δεν παραλείπουν όμως να υπογραμμίσουν ένα καινούριο πρόβλημα που έχει ανακύψει τους τελευταίους μήνες. Κι αυτό προέρχεται από τις ομάδες ρομά που καταφτάνουν στα χωριά. Άλλοτε δήθεν να πουλήσουν κι άλλοτε δήθεν να αγοράσουν... Σε κάθε περίπτωση στόχος τους είναι να μπουν σε σπίτια και να κλέψουν.
 
Το οδοιπορικό καταλήγει στη Σαγιάδα. Το γραφικό ψαροχώρι της Θεσπρωτίας.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τα μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής χρησιμοποιήθηκαν επί σειρά ετών από Αλβανούς μαφιόζους για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Τους τελευταίους μήνες η διακίνηση δείχνει αισθητά μειωμένη. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο. Αφενός η καταστροφή των τεράστιων φυτειών στο Λαζαράτι κι αφετέρου τα μέτρα που λαμβάνει πλέον και η Αλβανική αστυνομία. Με νόμο που ψηφίστηκε τελευταία εάν εντοπιστεί διεφθαρμένος αστυνομικός φεύγει από το σώμα με συνοπτικές διαδικασίες....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία εκτενή συζήτηση για τα προβλήματα του παραμεθόριου δήμου μας, να δούμε την κατάσταση επί τόπου και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις καλύτερες λύσεις», δήλωσε ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Ξεκινήσαμε από την έδρα του δήμου και κινηθήκαμε κατά μήκος των συνόρων, από την Κεραμίτσα μέχρι τη Σαγιάδα. Ακούσαμε τα προβλήματα και βγάλαμε συμπεράσματα. Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας από την επίσκεψη αυτή και τα αποτελέσματά της», σημειώνει ο κ. Παππάς.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στο οδοιπορικό παρόντες ακόμη αντιδήμαρχοι της περιοχής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας Παναγιώτης Μπέλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας έχει βρεθεί δεκάδες φορές στα ίδια μέρη. Όλες τις εποχές του χρόνου... Έχει να θυμάται ακόμη από τη στρατιωτική του θητεία στον Τσαμαντά τον πρόχειρο καταυλισμό που στήθηκε για την υποδοχή εκατοντάδων Βορειοηπειρωτών κι Αλβανών, στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Γνωρίζει όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που βίωσε η μεθόριος στα χρόνια που ακολούθησαν. Και ξέρει πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα των κατοίκων.
 
«Διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση είναι ικανοποιητική και από την πλευρά της αστυνομίας γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να νιώθουν ασφαλείς οι κάτοικοι. Ξέρουμε ότι οι ανάγκες στα αστικά κέντρα είναι πλέον πολύ μεγάλες. Εθνικοί λόγοι όμως επιβάλλουν την παρουσία της αστυνομίας στα χωριά..» σημειώνει ο κ. Μπέζας.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σούρουπο στη Σαγιάδα... Γαλήνια η θάλασσα στο καταχείμωνο. Κι επάνω τα βουνά, άγρια και περήφανα. Είναι εδώ η άλλη Ελλάδα... Η Ελλάδα που ποτέ δεν πεθαίνει!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr