«Έσπειραν ανέμους και τώρα θερίζουν θύελλες»
28 Ιουνίου

Αντώνης Μπέζας για ΣΥΡΙΖΑ: «Έσπειραν ανέμους και τώρα θερίζουν θύελλες»

 
Τι λέει ο πρώην Υπουργός για το ασφαλιστικό, το Brexit και τις εκλογές στην Ισπανία

Ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στην εκπομπή «Βήμα του Πολίτη», του τηλεοπτικού σταθμού «Βήμα Τηλεόραση (Ιωάννινα)» και τη δημοσιογράφο Βίλιαν Στασινού.


Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Μπέζα:


Για την επίσκεψη του υφυπουργού Εργασίας στη Θεσπρωτία
«Πρόκειται για μια επίσκεψη που «στήθηκε» για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και που απέτυχε παταγωδώς γιατί απέδειξε ότι οι πολίτες στρέφουν την πλάτη τους στην κυβερνητική προπαγάνδα και την παραπλάνηση. Χρησιμοποιήθηκε το πρόσχημα του διαλόγου με τους φορείς για να γεμίσει η αίθουσα σε μια καθαρά κομματική εκδήλωση Αν η κυβέρνηση ήθελε πράγματι διάλογο με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, θα τον έκανε πριν την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου και όχι τώρα, εκ των υστέρων. Αντ’ αυτού, επέλεξε την εύκολη οδό της επίρριψης των ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις, κατασυκοφάντησε ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους και καλλιέργησε τον κοινωνικό αυτοματισμό στρέφοντας τους πολίτες εναντίον συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.
Προσωπικά έχω σταθεί αρνητικά σε ενέργειες αποδοκιμασίας πολιτικών προσώπων γιατί θεωρώ ότι δεν αποτελούν δημοκρατικές συμπεριφορές. Τα κυβερνητικά στελέχη, όμως, πρέπει να γνωρίζουν ότι το προηγούμενα χρόνια έσπειραν ανέμους και τώρα θερίζουν θύελλες. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να απαγορευτεί στην αντιπολίτευση να ασκήσει τον θεσμικό της ρόλο. Το να λες στην αντιπολίτευση ότι δεν δικαιούται να ομιλεί, είναι μια συμπεριφορά αυταρχική, που εκτός των άλλων δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας και πανικό».

Για το νέο ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης
«Αρκετοί, ακόμη και σήμερα ισχυρίζονται ότι και εμείς αν ήμασταν στα πράγματα, τα ίδια θα κάναμε σε σχέση με το ασφαλιστικό. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο όχι. Στα τέλη του 2014 είχε επιτευχθεί δημοσιονομική ισορροπία και η ανάπτυξη, με χαμηλούς βέβαια ρυθμούς, είχε επιστρέψει στην οικονομία. Οι αναλογιστικές μελέτες που είχαν γίνει έδειχναν ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δρομολογημένες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, θα ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060. Αυτός είναι και ο λόγος που το περιβόητο email Χαρδούβελη, που τόσο πολεμήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για το ασφαλιστικό, προέβλεπε κάποιες οριακές παραμετρικές αλλαγές, ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα μέτρα ύψους 3,1 δις ευρώ που φόρτωσε στις πλάτες των πολιτών η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

«Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έταζε την 13η σύνταξη. Στη συνέχεια στις εκλογές του Σεπτεμβρίου προσπαθούσαν να πείσουν ότι δεν υπήρξαν και δεν θα υπάρξουν ποτέ περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η πραγματικότητα βέβαια, την οποία αποκρύπτουν διακόπτοντας την λειτουργία του συστήματος ΗΛΙΟΣ, είναι εντελώς διαφορετική.

Και σε μειώσεις είχαν προχωρήσει στους πρώτους μήνες που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση, όπως η μείωση της κατώτατης σύνταξης και η μείωση κατά 2% των κύριων συντάξεων και κατά 6% των επικουρικών συντάξεων λόγω της επιβολής πρόσθετης εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΥΥ, αλλά και πρόσθετες μειώσεις προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου. Μειώθηκαν ήδη αναδρομικά από τον Ιούνιο οι επικουρικές συντάξεις λόγω χαμηλής αναπλήρωσης και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, μειώσεις στα εφάπαξ και τις αναπηρικές συντάξεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ για 100.000 συνταξιούχους, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι θα δουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους ψαλιδισμένες από 10% έως 30%. Όλα αυτά, δεν θα ήταν αναγκαία αν η κυβέρνηση συνέχιζε τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ήπιες προσαρμογές που εμείς είχαμε δρομολογήσει».

Για το δημοψήφισμα στην Βρετανία
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε μεγάλη κρίση. Το ζητούμενο για εμάς είναι να επανακαθορίσουμε τη θέση της πατρίδας μας σ’ αυτό το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και να κρατηθούμε στον στενό πυρήνα της Ευρώπης. Είναι επίσης αναγκαίο η χώρα να θωρακιστεί απέναντι σε όσα συμβαίνουν και απέναντι σε εκείνα που έρχονται. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπάρχουν εθνική συνεννόηση, σοβαρότητα και σύστημα και να τεθεί βέβαια στο περιθώριο ο λαϊκισμός.

Για παράδειγμα, αν χρειαστούμε πάλι δανεικά, είναι πολύ πιθανόν να βρούμε κλειστές τις πόρτες στις χώρες που ο ευρωσκεπτικισμός και ο απομονωτισμός έχουν πάρει το πάνω χέρι. Επιπλέον, ένα χρόνο μετά τους πανηγυρισμούς για τη συμφωνία με την Ε.Ε. που ξεκλείδωσε τα 35 δις του νέου ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα και την προκαταβολή του πακέτου Γιουνκέρ των 3,5 δις ευρώ, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση των πιθανών περικοπών λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Στο χειρότερο σενάριο που κάθε κράτος θα αναλάβει μέρος του «βάρους» που αναλογούσε στην Βρετανία, η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί με 1 δις ευρώ περίπου ως πρόσθετη συνεισφορά στα ταμεία της ΕΕ (170 εκατ. ευρώ το χρόνο για την επόμενη εξαετία)».

«Η έξαρση του ευρωσκεπτικισμού στη Γηραιά Ήπειρο και η ενίσχυση των κομμάτων που έχουν ξεκάθαρη ατζέντα για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και για το «ξήλωμα του πουλόβερ» γενικότερα, θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά και τη Νέα Δημοκρατία ώστε να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της. Οι αμφισβητίες της Ευρώπης δεν πρέπει να εισβάλλουν στη Νέα Δημοκρατία αλλά και η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να σταθεί κριτικά απέναντι σε όσους δε σέβονται τα δικαιώματα κάθε χώρας και δεν δείχνουν αλληλεγγύη σ’ αυτούς που δοκιμάζονται. Είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, στην οποία πιστεύω ο κ. Μητσοτάκης θα ανταπεξέλθει».

Για τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία
«Μετά την έξοδο της Βρετανίας, η Ευρώπη πήρε μια ανάσα με το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών. Εκεί που σχηματίστηκε η άποψη ότι στην ΕΕ κυριαρχεί πλέον η αντισυστημική ψήφος, το εκκρεμές κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Αν οι εκλογές του Δεκεμβρίου σήμαναν το τέλος του παραδοσιακού ισπανικού δικομματισμού και την ανάδειξη νέων πολιτικών σχηματισμών, η χθεσινή ετυμηγορία επανέφερε εν μέρει την κανονικότητα και την ανάκαμψη ενός νέου δικομματισμού. Κυρίως, όμως, ήταν μια καθαρή απάντηση στον λαϊκισμό και σ’ αυτούς που πολιτεύονται με ψεύτικες υποσχέσεις.
Επειδή τα πράγματα πλέον στην Ευρώπη είναι σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία, είναι βέβαιο ότι σ’ αυτό το αποτέλεσμα έπαιξε σημαντικό ρόλο το Brexit, η καιροσκοπική και ανεύθυνη στάση των Podemos -που άφησαν με τους τακτικισμούς τους τη χώρα τους για μήνες ακυβέρνητη- και βέβαια η πολιτική και ιδεολογική τους συγγένεια με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του οποίου στην Ελλάδα, λειτούργησαν ως κακό παράδειγμα για τους ισπανούς ψηφοφόρους».

10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr