Ομιλία του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Αντώνη Μπέζα για τον κρατικό προϋπολογισμό 2015 στην ολομέλεια της Βουλής
4/12/2014

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, στην πατρίδα μας το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το εξής παράδοξο φαινόμενο: 
 
Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία είναι αδιαμφισβήτητη και πιστοποιείται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
 
Έπειτα από μεγάλες προσπάθειες, η Ελλάδα έχει πετύχει  πρωτογενή πλεονάσματα και τη χρονιά που έρχεται, θα έχει εξαλείψει το δημοσιονομικό έλλειμμα – ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι ο πρώτος τα τελευταία 40 χρόνια στον οποίο το έλλειμμα έχει μηδενιστεί. Κατάφερε επίσης να μηδενίσει το έλλειμμα  στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, βελτίωσε την  ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά της, επανέκαμψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ύστερα από έξι  χρόνια ύφεσης  και έχει πετύχει οριακή, αλλά υπαρκτή μείωση της ανεργίας (από το 28% στο 25,5%).
 
Την ίδια στιγμή όμως, και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τα πραγματικά πρωτόγνωρα για τα ελληνικά μακροοικονομικά δεδομένα, οι αγορές αντιδρούν αρνητικά στην προοπτική εξόδου από το Πρόγραμμα αυξάνοντας το κόστος δανεισμού, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, πολύ έγκαιρα, μίλησε για την ανάγκη  προληπτικής γραμμής πίστωσης.
 
Γιατί συμβαίνει αυτό το παράδοξο; Γατί το ενδεχόμενο πρόωρων και ίσως επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών, λόγω  πιθανής αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή, δημιουργεί τεράστια πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια.
 
Αβεβαιότητα για το εάν η πατρίδα μας θα συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Αβεβαιότητα για τον εάν μπορούμε να προχωρήσουμε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αβεβαιότητα για το εάν θα παραμείνουμε στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης ή θα κατρακυλήσουμε πίσω στα ελλείμματα, που μας οδήγησαν στην κρίση.
 
 Η πολιτική αβεβαιότητα είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα. Και εσείς κύριοι Συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τη στάση σας, προκαλείτε αυτή την κατάσταση και αποδεικνύετε ότι αποτελείτε την πιο δημαγωγική και  την πιο ανεύθυνη Αντιπολίτευση της Μεταπολίτευσης. Το αποδεικνύετε και εδώ μέσα,  στη συζήτηση   του προϋπολογισμού.
 
Δικαίωμα σας βέβαια, να φέρεστε όπως φέρεστε. Θα τα βρείτε όμως μπροστά σας. Με αυτά που κάνετε, η ιστορία θα έχει «ράμματα για τη γούνα του ΣΥΡΙΖΑ»!!! Και δεν θα ανατρέψετε την Κυβέρνηση και θα σας χρεωθούν οι συνέπειες αυτής της κατάστασης.
 
Έρχομαι τώρα στα θέματα του Υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα στο ασφαλιστικό.
 
Κάθε φορά που σας ακούω να μιλάτε, κάνετε μόνο διαπιστώσεις. Μας περιγράφετε την κρίση που υπάρχει, και που την ξέρουμε καλύτερα  από εσάς, κινδυνολογείτε αλλά δεν λέτε τίποτε για το πώς θα κρατήσουμε ζωντανό το ασφαλιστικό  σύστημα. Δεν λέτε τίποτα, γιατί δεν τολμάτε να το αγγίξετε και να γίνετε δυσάρεστοι.
 
 Και το χειρότερο, δεν λέτε τίποτα, δεν αναγνωρίζετε, όλα αυτά που πετύχαμε. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια έγιναν από την κυβέρνησή μας σοβαρά βήματα,  και για τη βιωσιμότητα αλλά και για την ανταποδοτικότητα του συστήματος.
 
Γνωρίζετε πολύ καλά, όλοι γνωρίζουμε στη χώρα, ότι δεν πρόκειται για ένα «φυσιολογικό» ασφαλιστικό σύστημα αλλά για ένα σύστημα με τεράστιες στρεβλώσεις, που όλοι προτιμούσαν να μεταθέτουν την εξυγίανσή του  στο μέλλον.
 
Το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα είναι πρόβλημα δημογραφικό και οικονομικό, που τώρα την περίοδο της κρίσης, εντάθηκε ακόμη περισσότερο. Στο πρόβλημα μπορεί να υπάρχουν τρείς μόνον επιλογές, τρείς μόνον αντιδράσεις. Καλό είναι να λέμε την αλήθεια στους πολίτες.
 
Αύξηση των εισφορών ή των εσόδων γενικά -για παράδειγμα από την εισφοροδιαφυγή- μείωση της μέσης σύνταξης, περιορισμός των δικαιούχων με επιμήκυνση του εργασιακού βίου. Δεν υπάρχουν άλλες αντιδράσεις, γιατί και η  αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης –που κάποιοι επικαλούνται-  θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογίας, που  με τη σειρά της πάλι θα επιβαρύνει το σύνολο των πολιτών.
 
Με μεγάλη προσπάθεια και με κοινωνική δικαιοσύνη, έχουμε καταφέρει μέσα σε περιβάλλον ύφεσης, όχι μόνο  να κρατήσουμε το σύστημα όρθιο στα πόδια του αλλά και να του δώσουμε προοπτική  για τις επόμενες γενιές.
 
Δεν θα αναφερθώ σε  αυτά που κάναμε ήδη, όπως τη δημιουργία του συστήματος ΗΛΙΟΣ για την παρακολούθηση των συνταξιοδοτικών δεδομένων  και τον εντοπισμό της παραβατικότητας.
 
Ούτε θα αναφερθώ σε αυτά που έχουν δρομολογηθεί, όπως η οριζόντια ενοποίηση βασικών λειτουργιών των ασφαλιστικών φορέων, με τη δημιουργία για παράδειγμα του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση, σχεδόν, απονομή των συντάξεων. Ο χρόνος εξάλλου δεν μου το επιτρέπει.
 
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε δύο- τρία ζητήματα, τα οποία είναι και επίκαιρα λόγω της σκληρής διαπραγμάτευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη με την τρόικα.
 
1ον) Σε λίγες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών για τους ΦΚΑ κύριας σύνταξης –πρώτη φορά στη χώρα γίνονται αναλογιστικές μελέτες υψηλής αξιοπιστίας, λόγω των   συστημάτων  ΗΛΙΟΣ και ΕΡΓΑΝΗ.
 
Η αρχική ανάγνωση αυτών των στοιχείων αποδεικνύει – και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα- ότι το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να συνεχίσει μέχρι το 2060, αρκεί να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Αυτές τις προϋποθέσεις, οφείλουμε να τις διασφαλίσουμε - η προσπάθεια για τη βιωσιμότητα είναι εξάλλου συνεχής- αλλιώς θα είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό.
 
2ον) Ότι συζητείται σε σχέση με το ασφαλιστικό, δεν αφορά αυτούς που παίρνουν ήδη σύνταξη ή έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέσα στο 2014 ή πρόκειται να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης τα επόμενα μεταβατικά χρόνια. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Οι 2.650.000 συνταξιούχοι θα συνεχίζουν να παίρνουν απρόσκοπτα τις συντάξεις τους, χωρίς καμία μεταβολή.
 
Το 2015, οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στα Ταμεία προβλέπονται βέβαια μειωμένες σε σχέση με το 2014, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει το 2015 η χρηματοδότηση των 940 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων.
 
3ον) Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις,  αποτελούν μια πολυτέλεια του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, την οποία το σύστημα δεν θα μπορεί για πολύ χρόνο ακόμη να αντέξει. Τα στοιχεία που παρουσιάσαμε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι νομίζω αποκαλυπτικά.
 
Τα εθνικά όρια συνταξιοδότησης είναι το 67ο έτος με 15 χρόνια ασφάλισης και το 62ο έτος με 40 χρόνια ασφάλισης. Παρά τα εθνικά όρια συνταξιοδότησης, στους φορείς ασφάλισης του Δημοσίου, το 75% των συνταξιούχων έχει πάρει σύνταξη κάτω από αυτά, ενώ στο μεγαλύτερο Ταμείο το ΙΚΑ, το  αντίστοιχο ποσοστό είναι 75,88%.  Αυτό, θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη αδικία σε βάρος όλων όσων συνταξιοδοτούνται κανονικά.
Βεβαίως υπάρχουν περιπτώσεις, όπως στα άτομα με αναπηρία κλπ, που το κοινωνικό κράτος θα πρέπει να προβλέπει όρια συνταξιοδότησης μειωμένα, και αυτό θα διατηρηθεί. Η πορεία όμως που χαράχθηκε με τον ν.3863/2010, για τη σταδιακή εξάλειψη των ευνοϊκών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θα πρέπει να συνεχισθεί.
 
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
 
Το ασφαλιστικό σύστημα, εκτός των άλλων, συμμετέχει και στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Πώς; Με την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% το νέο έτος και την συνακόλουθη  μείωση του εργοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων.
 
Το ασφαλιστικό σύστημα, όλοι αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι θα πάρει σημαντικές ανάσες, μόνο όταν η ανεργία μειωθεί σημαντικά. Τι σημαίνει όμως αντιμετωπίζω την ανεργία σε μια σύγχρονη οικονομία;
 
Σημαίνει ότι κάνουμε μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Σημαίνει ότι προχωρούμε σε ιδιωτικοποιήσεις, ανάλογες με αυτές που γίνονται στον υπόλοιπο τον κόσμο. Σημαίνει ότι δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να έλθουν στην πατρίδα μας επενδύσεις και επενδυτές. Σημαίνει ότι υλοποιούμε μεγάλες υποδομές στον κατασκευαστικό και τον ενεργειακό τομέα.
 
Όλοι όσοι είστε αντίθετοι σ’ αυτές τις πολιτικές,  θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι κάνετε ένα τεράστιο λάθος, που θα το πληρώσει η χώρα. Όλοι όσοι είστε αντίθετοι σ’ αυτές τις πολιτικές, δεν μπορείτε να χύνετε «μαύρα δάκρυα» για την ανεργία. Όλοι όσοι είστε αντίθετοι σε αυτές τις πολιτικές, επιχειρείτε να βγάλετε την Ελλάδα από το δρόμο της σωτηρίας.
 
Εμείς πάντως, από το μόνο που βγάζουμε σ΄ αυτή τη φάση τη χώρα, είναι από την εντατική του Μνημονίου. Σας ευχαριστώ.

 

 

10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr