Εσωκομματικό ξεκαθάρισμα στη Νέα Δημοκρατία
26/02/2011

 

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 
Προχωράει η συγκρότηση λίστας των «σαμαρικών»
΄Ανω- κάτω έγινε το γαλάζιο συνονθύλευμα με τα τερτίπια του εξ απορρήτων συμβούλου του Σαμαρά, Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος ανέλαβε…. εργολαβικά την περιβόητη επιχείρηση ανανέωσης των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. Ο πιστός συνοδοιπόρος του Μεσσήνιου από τα χρόνια της ΠΟΛΑΝ, κατόπιν εντολής του τελευταίου, έχει ξεκινήσει την προσπάθεια ενίσχυσης του «σαμαρικού στοιχείου» στις γαλάζιες λίστες των επόμενων εθνικών εκλογών. Μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία ελπίζει ότι θα καταφέρει επιτέλους να «ελέγξει» το κόμμα του και να διαλύσει τα ισχυρά παραμάγαζα του Καραμανλή και των φιλελεύθερων, που τον αμφισβητούν και τον υπονομεύουν.
 
«Όλοι οι …φθαρμένοι πρέπει να μας αδειάσουν τη γωνιά», τόνιζε κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., δίνοντας το στίγμα των σκέψεων της Συγγρού για τα ψηφοδέλτια. Μάλιστα, ο Σαμαράς όσο και τα παντός είδους φερέφωνά του, επιχειρώντας να «πουλήσουν» επικοινωνιακά αυτό το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, αλλά και να μετριάσουν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., κάνουν λόγο για απαραίτητη ανανέωση που θα δώσει νέα ώθηση στην παράταξη. Άλλωστε, η Συγγρού ποντάρει πολλά στην καλλιέργεια προεκλογικού κλίματος, αφού είναι ο μοναδικός τρόπος να καλύψει την πολιτική γύμνια της.
 
 
Που θα βγουν τα …μαχαίρια
Τα μεγάλα μαχαίρια αναμένεται να βγουν στη Β΄ Αθήνας, καθώς ο Σαμαράς θέλει να «σπάσει» πάση θυσία το μονοπώλιο του φιλελεύθερου μπλοκ. Άλλωστε, πλην του Παναγιωτόπουλου, το σύνολο των βουλευτών της Ν.Δ. που εκλέγονται στην εν λόγω περιφέρεια στήριξαν, στη μάχη για τη διαδοχή του Καραμανλή, την Ντόρα Μπακογιάννη.
 
 Στο πλαίσιο αυτό, η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. έχει βάλει μπρός το σχέδιο για την αλλαγή των γαλάζιων ισορροπιών στη Β΄ Αθήνας μέσα από τη σύγκρουση των Σπηλιωτόπουλου, Κυριάκου, Χατζηδάκη, Βαρβιτσιώτη και Μεϊμαράκη. Φυσικά, η προσοχή του αρχηγού της νεοδεξιάς και των συνεργατών του εστιάζεται στους δύο πρώτους, οι οποίοι ως γνωστόν, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετά Σαμαρά εποχή. 
 
Αιχμές του δόρατος σ’ αυτή την προσπάθεια αναμένεται να είναι ο Γιάννης Μανώλης, η μετακόμιση του οποίου από την Αργολίδα θεωρείται δεδομένη, καθώς και η Βασιλική Τζότζολα. Στα δύο αυτά στελέχη θα προστεθούν σύντομα και άλλα βαριά χαρτιά του «σαμαρέικου», με τους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ να μιλούν για εκπλήξεις μεγατόνων. «Θα βλέπετε το ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθήνας και δεν θα το γνωρίζετε», επισήμανε γαλάζιος παράγοντας που συμπεριλαμβάνεται στο γκρουπ των βοηθών του Δημήτρη Σταμάτη.
 
Πως αντιδρούν οι «μεσαιοχωρίτες»
Φυσικά, οι κατά τον Φαήλο «μεσαιοχωρίτες», που πλήττονται από την ….ανανέωση που επιχειρεί ο Σαμαράς, δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και σχεδιάζουν προσεκτικά την αντίδρασή τους. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα έλεγε εξέχον φιλελεύθερο στέλεχος σε γαλάζια παρέα στην πλατεία Κολωνακίου: «Την αξιοποίηση της Όλγας και του Κικίλια την καταλαβαίνω». «Τι σόι ανανέωση μπορεί να κάνει κανείς με τον Μανώλη;» αναρωτήθηκε. Ήδη, οι καραμανλικοί έχουν οργανώσει γεύματα για να καταστρώσουν τα επόμενα σχέδιά τους, με μπροστάρη τον ίδιο τον τέως πρωθυπουργό. Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν ήταν η νέα –μέσω κύκλων- παρέμβαση του «κουρασμένου», περί οριστικής απόφασής του να πολιτευθεί και πάλι στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, οι φιλελεύθεροι περνούν στην αντεπίθεση, με τον Κυριάκο και τον Βαρβιτσιώτη να κάνουν την αρχή….
 
 
Οι εκλεκτοί του Προέδρου
Για το ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης αναμένονται δύο νέες αφίξεις: του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου Δημήτρη Πανοζάχου και της αναπληρώτριας γραμματέως Κοινωνικών Σχέσεων Άννυς Ευθυμίου. Επίσης, ακούγονται τα ονόματα του προερχόμενου από την Πολιτική ΄Ανοιξη Στράτου Σιμόπουλου, αναπληρωτή Γραμματέα Παραγωγικών Τομέων, όπως και αυτό της προέδρου του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Λιάνας Γούτα. Εσχάτως, για το ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης «παίζει» και η θυγατέρα του πρώην υφυπουργού Ανθή Σαλαγκούδη.
 
Στα νέα πολιτικά πρόσωπα που ακούγονται είναι αυτό του στενού φίλου του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Πτωχού (επικεφαλής της ομάδας δράσης στο διαδίκτυο), είτε στη Μεσσηνία είτε στη Β΄ Αθήνας. Για τη Μεσσηνία ενδιαφέρεται και ο Κώστας Ζωντανός. Στη Λέσβο, υποψήφιος μπορεί να είναι ο πρώην νομάρχης Παύλος Βογιατζής, στα Τρίκαλα ο πρώην νομάρχης και στενός φίλος του Σαμαρά, Ηλίας Βλαχογιάννης. Στην Πέλλα «προπονείται» το μέλος της Κ.Ε. Διονύσης Σταμενίτης, που υπήρξε συνοδοιπόρος του Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη. Η σύζυγος του Σταμενίτη είναι ιδιαιτέρα γραμματέας του προέδρου της Ν.Δ.
 
Στη Φωκίδα ο πρώην υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης (και κουνιάδος του μυστικοσύμβουλου του Σαμαρά, Αλέξανδρου Τάρκα), Κώστας Παπαθανασίου και στη Φθιώτιδα ο Κώστας Κουτσογιαννόπουλος, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης, εάν το θελήσει, μπορεί να πολιτευθεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Γιάννης Οικονόμου. Στο νομό Άρτας ακούγεται το όνομα του Γιώργου Στήλιου, ενώ στην περιφέρεια Αττικής με αξιώσεις διεκδικεί θέση στο συνδυασμό ο Χάρης Δαμάσκος (υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο Κικίλια). Στην Καστοριά υποψήφιος θα είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, Γιώργος Ντίνας, στην Ηλεία η βουλευτής Επικρατείας Διονυσία Αυγερινοπούλου και στη Φλώρινα ο πρώην περιφερειάρχης Ιονίου, Σωτήρης Βόσδου.
 
Σίγουρος υποψήφιος φέρεται ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας στο μονοεδρικό νομό Θεσπρωτίας. Ακόμη, ο γραμματέας Μεταναστών Θόδωρος Σολδάτος στη Λευκάδα και ο Γιάννης Μπούγας στο νομό Φωκίδος. Στη Μαγνησία ετοιμάζει come back η Ζέτα Μακρή. Υποψήφιος στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι ο έτερος αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Σπήλιος Λιβανός, ενώ υποψήφιος μπορεί να είναι και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νίκος Παπαναστασίου. Στη Σάμο ακούγεται το όνομα του απόστρατου αξιωματικού Φίλιππου Μωυσόγλου, προσωπικού φίλου του Αντώνη Σαμαρά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετακίνηση της Όλγας Κεφαλογιάννη στην Α΄ Αθήνας. Ο Σαμαράς φαίνεται να έχει καταλήξει σε δύο πρόσωπα. Τον ανιψιό του βαρόνου Κεφαλογιάννη, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ενώ έχουν αρχίσει να γίνονται κρούσεις και προς την πλευρά του πολιτευτή Κωστή Σχοινά, που διαγράφηκε επί Καραμανλή, για να βγει πιο εύκολα βουλευτής η Όλγα.
 
Το βασικό κριτήριο για τις επιλογές των υποψηφίων έχει να κάνει με το εάν  είχαν στηρίξει ή όχι τον Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές. Όσοι είχαν ταχθεί υπέρ του Μεσσήνιου, έχουν προβάδισμα σε σχέση με όλους τους άλλους. Επί της ουσίας, επιχειρείται η νεκρανάσταση της Πολιτικής ΄Ανοιξης. Αυτό λένε όσοι γνωρίζουν καλά τη γαλάζια ανθρωπογεωγραφία.
 
(Δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «στο Καρφί» το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011)

 

10 Απριλίου
28 Ιουνίου
16 Ιουνίου
14 Απριλίου
16 Φεβρουαρίου
11 Φεβρουαρίου 2016
4 Φεβρουαρίου 2016
1 Φεβρουαρίου 2016
14 Ιανουαρίου 2016
30 Νοεμβρίου
18 Σεπτεμβρίου
17 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
16 Σεπτεμβρίου
10 Σεπτεμβρίου 2015
3 Σεπτεβρίου 2015
2 Ιουλίου 2015
27/3/2015
31/1/2015
23/1/2015
22/1/2015
16/1/2015
13/1/2015
29/12/2014
28/12/2014
21/12/2014
30/11/2014
6/8/2014
10/6/2014
13/5/2014
29/4/2014
14/4/2014
26/6/2013
4/12/2014
10/10/2014
9/11/2012

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 46 100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνο: 26650-26353, Fax 26650-22491
E-mail: bezasigm@otenet.gr